Hoofd Belgische staatsveiligheid stapt na kritiek op
Het hoofd van de Belgische Staatsveiligheid, te vergelijken met de Nederlandse Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), heeft woensdag ontslag genomen. Dat gebeurde na kritiek dat de dienst jarenlang te weinig aandacht heeft besteed aan de opkomst van het moslimfundamentalisme. Minister van Justitie Verwilghen heeft het ontslag per 1 augustus aanvaard.
De kritiek komt uit het vorige week uitgelekte jaarverslag van het Comité I, dat namens het parlement toezicht houdt op de verschillende inlichtingendiensten. Volgens het comité is het gevaar van extremistische moslimorganisaties structureel onderschat. Vooral jongeren zijn een prooi van dergelijke organisaties.
Volgens Godelieve Timmermans, administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, is door het rapport „een klimaat van wantrouwen” gegroeid tussen haar, de adjunct en het personeel. Zij klaagt er ook over dat zij van de regering onvoldoende middelen heeft gekregen.
Radicale moslims zouden het bijvoorbeeld voor het zeggen hebben in de Grote Moskee van Brussel, jarenlang hét aanspreekpunt van de islam in België. Een raad van gekozen bestuurders, de zogenoemde Moslimexecutieve, heeft die rol overgenomen. De moskee drijft de enige islamschool van België.
Een van de islamprofessoren is actief in een vereniging die volgens de staatsveiligheidsdienst fundamentalistisch is. De vereniging heeft banden met een Saoedische stichting die de Amerikaanse inlichtingendiensten ervan verdenken steun te geven aan Al-Qaeda, het netwerk van Osama Bin Laden.