Vertrouwensdebat zorgt voor ongenoegen
DEN HAAG (ANP) – Mensen hebben vanaf de publieke tribune in de Tweede Kamer de algemene beschouwingen met gemengde gevoelens gevolgd. Vooral het thema “werken aan vertrouwen” tijdens het debat over de kabinetsplannen voor volgend jaar riep ongenoegen op bij het publiek.
De gepensioneerde Frans Dirven ergert zich, als PvdA–leider Wouter Bos het debat begint en tekeer gaat tegen het kabinetsbeleid. „Waardeloos! Waarom zo negatief en niet eerst afwachten hoe het nieuwe zorgstelsel en de koopkrachtplaatjes uitpakken?" Dirven heeft wel vertrouwen. „Maar ik ben van de generatie die nog een goed pensioen heeft kunnen opbouwen". De koopkrachtplaatjes lijken voor hem juist gunstig uit te pakken.Het omgekeerde geldt voor het gezin van Lisette Kolman en Peter van der Heide met twee schoolgaande zoons en een gezamenlijk jaarinkomen van anderhalfmaal modaal. Van der Heide: „Ik voel me behoorlijk afgeknepen". Kolman stelt vast dat„verkiezingen al begonnen zijn" met de ’goed–nieuws–show’ van het kabinet. „Maar wij worden er niet wijzer van". Een gezin met hun inkomen gaat er volgens de koopkrachtplaatjes, ondanks beloftes van het kabinet, niet of nauwelijks op vooruit.
Volgens verpleegkundige Anne Reis die „aan het bed werkt" in de ouderenzorg, worden „de rijken rijker en de armen armer". Zij vindt het debat „beschamend", want er is wel extra geld voor kinderopvang en onderwijs. „De jeugd heeft prioriteit. En als je in een verpleeghuis komt, zie je dat ouderen de sluitpost zijn. De generatie die voor ons heeft gezorgd, krijgt te eten en te drinken. Ze worden ergens veilig neergezet, maar de meesten zijn depressief".
Directeur Ron Abel van openbare basisschool De Peperklip in Schiedam is ervan overtuigd dat „met dit kabinet de tweedeling in de samenleving zich doorzet". Hij ziet het op zijn school, waar 36 nationaliteiten komen uit een wijk „zonder sociale samenhang". Abel is verrast door VVD–fractievoorzitter Jozias van Aartsen. Die betoogt dat scholen niet langer als vervangende moeders en vaders gezien moeten worden. „Maar wij mogen wel alle ouders controleren op etniciteit en opleiding en ondertussen ontstaat in het vmbo een onderlaag, waarvan een groot deel voortijdig uitstroomt".
Bij de vakbeweging, die in de personen van FNV–voorzitter Agnes Jongerius en CNV–voorman René Paas op de tribune vertegenwoordigd was, overheerste eveneens teleurstelling. „Ik hoopte op beweging bij de coalitie, maar heb alleen het CDA, VVD en D66 de zegeningen van het kabinet zien verkondigen", aldus Paas. Volgens Jongerius wordt er „verontrustend" weinig perspectief geboden op het gebied van werkgelegenheid en koopkracht. „Zeker door de onzekerheid over het nieuwe zorgstelsel is dat echt belangrijk voor de mensen".
Ook ANWB–medewerker Marianne Dwarshuis van de afdeling collectieve ledenbehartiging constateerde dat de politiek weinig te bieden heeft om vertrouwen te herstellen. Zo wees ze op het voorstel van de VVD om de onbelaste kilometervergoeding voor woon–werkverkeer te verhogen van 18 naar 19 cent. „Dat is echt niet genoeg. Dat moet gezien de gestegen olieprijzen minimaal 21 of 22 cent zijn".
Secretaris fiscale zaken Jurgen Warmerdam van werkgeversorganisatie MKB–Nederland typeerde vooral de coalitie in het debat als „hypocriet". De oppositie wist volgens hem geen vuist te maken. „Ondernemers worden opgezadeld met lastenverzwaringen. Maar als je kritiek hebt, krijg je van dit kabinet te horen dat ’je het gewoon niet begrijpt’. Hoe kun je dan om vertrouwen vragen?"