Economie

IMF bezorgd over eurozone

WASHINGTON (ANP) - Het herstel van de economie in de eurozone blijft een moeizaam verhaal. Het Internationaal Monetair Fonds heeft zijn groeiramingen voor het gebied voor dit jaar en voor 2006 naar beneden bijgesteld.

21 September 2005 16:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:58

Volgens het IMF zal de groei van de economie in de eurozone dit jaar uitkomen op 1,2 procent. Dat is 0,4 procentpunt minder dan in de vorige raming van april. Volgend jaar gaat het beter. Dan zal de groei 1,8 procent bedragen, maar dat is toch nog een half procentpunt minder dan eerst werd verwacht. Een renteverlaging in de eurozone zou overwogen kunnen worden. De groei van de wereldeconomie blijft op peil.Dat staat in het halfjaarlijkse rapport van het IMF met de groeivooruitzichten voor de wereldeconomie, de World Economic Outlook. Het IMF bracht het rapport woensdag naar buiten, aan de vooravond van de jaarvergadering die komend weekeinde in Washington wordt gehouden.

In de tweede helft van 2004 toonde de economie in de eurozone tekenen van herstel, maar sindsdien is het bergafwaarts gegaan met de binnenlandse vraag. Aan de vooruitzichten in de eurozone zitten nogal wat onzekerheden, aldus het fonds, hoewel het met de export (geholpen door een goedkopere euro) beter gaat. In het rapport spreekt het IMF van een gebrek aan „interne dynamiek” en dat maakt dat de eurozone kwetsbaar blijft, met name voor zaken als de dure olie.

In een aantal West-Europese landen zijn de ramingen flink gewijzigd. De groei van Duitsland blijft weliswaar dit jaar op 0,8 procent, maar volgend jaar zal de economie liefst 0,7 procentpunt minder groeien dan eerst werd voorzien. Het IMF gaat nu uit van een groei van 1,2 procent. De groei van Groot-Brittannië (dat buiten de eurozone valt) komt dit jaar met 1,9 procent 0,7 procentpunt lager uit dan eerder werd verwacht.

Gezien de zwakke binnenlandse vraag in de eurozone blijft de inflatiedruk beperkt. De hogere inflatie in het gebied heeft onder meer met de duurdere brandstof te maken. Het IMF herhaalt dat vooral grote landen zoals Duitsland haast moeten maken met hervormingen van de arbeidsmarkt en de pensioensystemen, die fors drukken op begrotingen.

De opstellers van de World Economic Outlook verwachten dat de groei van de Nederlandse economie dit jaar 0,7 procent zal bedragen, tegen 1,7 procent vorig jaar. Voor volgend jaar gaat het IMF uit van een groei van 2 procent. Dat is minder dan waar het Centraal Planbureau van uitgaat (2,5 procent groei in 2006).

De wereldeconomie zal dit jaar 4,3 procent groeien, een cijfer dat in april ook werd opgegeven. Ook in 2006 zal de groei 4,3 bedragen. De grote trekpaarden van het geheel zijn de Verenigde Staten en China, die dit jaar groeicijfers laten zien van respectievelijk 3,5 en 9 procent en volgend jaar 3,3 en 8,2 procent.

De industriële productie en de handel trekken wereldwijd aan, aldus het IMF. Daar staat tegenover dat de olieprijs hoog is en mogelijk hoog blijft. Dat laatste noemt het IMF een belangrijk risico, ook al is de invloed van de dure olie op de groei van de economie tot nu toe „verrassend” beperkt gebleven.

Een ander heet hangijzer vormen de zogeheten onevenwichtigheden in de wereldeconomie. Tegenover de tekorten van de Verenigde Staten staan overschotten in landen als China. Het IMF kwam vorige week al met enkele scenario’s die kunnen optreden om de zaak weer in evenwicht te brengen. Protectionisme -in een poging de scheve verhoudingen weer ongedaan te maken- is er daar een van en volgens het IMF niet het meest aantrekkelijke omdat de groei van de wereldeconomie dan in gevaar zou kunnen komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer