Kerk & religie

Duitse voorgangers manen politici tot rust

Vertegenwoordigers van diverse kerken in Duitsland hebben de politieke leiders in Duitsland opgeroepen op een „verantwoordelijke en bekwame” manier om te gaan met de uitslag van de verkiezingen voor de Bondsdag en niet te bezwijken voor machtsdenken. Dat meldt het Duitse christelijke persbureau Idea.

Kerkredactie
20 September 2005 10:30Gewijzigd op 14 November 2020 02:58

Zowel de SPD als de CDU/CSU maakt aanspraak op een leidinggevende rol in een nieuwe Duitse regering. Beide partijen zijn echter niet in de staat een door hen gewenste meerderheidscoalitie te vormen.

De voorzitter van de Evangelische Kirche Deutschland (EKD), bisschop Wolfgang Huber, roept politici op te beseffen welke verantwoordelijkheid ze hebben. „In deze situatie dragen alle betrokken partijen een grote verantwoordelijkheid in het vinden van een antwoord op de vraag wie dit land de komende jaren regeert en hoe de politieke toekomst van onze maatschappij vormgegeven wordt.”

Ds. Peter Strauch, voorzitter van de Duitse Evangelische Alliantie, roept christenen op te bidden voor de coalitieonderhandelingen.

Ds. Ulrich Rüss bekritiseert de „groteske machtsaanspraak van de verliezer Schröder.” De voorzitter van de Konferenz Bekennender Gemeinschaften binnen de EKD betreurt de verkiezingsuitslag en het optreden van de kanselier. „Iedereen die hoopte op een politieke ommezwaai en een meer op het christelijke mensbeeld gebaseerde politiek, is teleurgesteld.”

Volgens de Hamburgse voorganger heeft de angstcampagne van de rood-groene regeringscoalitie succes gehad. „De angst om materiële verworvenheden te verliezen, heeft het inzicht in de noodzaak van hervormingen verdrongen.”

Volgens de predikant liet de kiezer zich leiden door de leus: „Was mijn huid, maar maak me niet nat.”

De voorzitter van de Vereinigung Evangelischer Freikirchen, Siegfried Grossmann, is van mening dat de kiezer met de uitslag duidelijk heeft gemaakt dat er iets moet veranderen. Toch is uit het resultaat van de verkiezingen ook op te maken dat de kiezers kritisch staan tegenover een regering die hard wil ingrijpen. „Het gevolg is stilstand, en stilstand is achteruitgang.”

Uit een onderzoek van een Berlijns bureau blijkt dat 48 procent van de protestanten pleit voor een voorzetting van de huidige regering van bondskanselier Schröder; 43 procent van de protestanten ziet graag een zwart-gele coalitie met Angela Merkel als kanselier aan de macht komen.

In tegenstelling tot de protestanten geven de rooms-katholieken de voorkeur aan een regering met de CDU-CSU (59 procenten) boven een voortzetting van de huidige coalitie (34 procent).

Wat de afzonderlijke partijen betreft, stemde 40 procent van de protestanten op de SPD en 33 procent op de CDU. Die Grünen kregen 8 procent van de stemmen. De linkse partij PDS was in protestants Duitsland met 6 procent van de stemmen het minst populair.

Bijna de helft van de rooms-katholieken stemde op de christen-democraten (49 procent).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer