Remkes: Geen eilandjes meer bij korpsen
Het is hard nodig om het beheer van de 25 politiekorpsen onder te brengen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. De huidige organisatie lijdt aan „eilandachtig gedrag” en is daardoor niet efficiënt.
Dat zei minister Remkes van Binnenlandse Zaken maandagavond tijdens een bijeenkomst van SGP-bestuurders in Gouda.
Het kabinet heeft besloten het beheer, dat nu voor een belangrijk deel in handen van burgemeesters is, centraal te regelen. Ook krijgt de gemeenteraad meer invloed op het lokale veiligheidsbeleid in de regio’s. Een deel van de kabinetsplannen voor een ander politiebestel was al eerder uitgelekt.
Remkes garandeerde de SGP-bestuurders dat het centraal beheer geen invloed heeft op het lokaal beleid. „Niemand in Den Haag is van plan de wijkagent af te schaffen of het gezag van de burgemeester aan te tasten.”
De reorganisatie is volgens hem nodig omdat de politie „eilandachtig gedrag” vertoont en omdat er „veel lucht uitgedrukt kan worden.”
Alleen al met het intern overleg zijn nu 300 tot 400 banen gemoeid, „ten koste van blauw op straat.”
Ook voor het ict-beleid is het nodig dat er centraal beslist wordt. Voor de nationale en internationale opsporing is het volgens de bewindsman van groot belang dat er een uniform computersysteem komt.
Binnen de politiewereld bestaat forse weerstand tegen de beoogde centralisering. Kortgezegd willen leidinggevenden zelfstandig blijven uitgaan van hun specifieke situatie, omdat zij die het best kennen en die per regio verschillend is.
Uit een brief van Remkes aan de Tweede Kamer blijkt dat de 25 politiekorpsen vorig jaar allemaal hun doelen hebben gehaald. Daarom krijgen ze samen een prestatiebeloning van 52,6 miljoen euro. De korpsen zijn onder meer afgerekend op het aantal boetes en transacties dat ze hebben uitgereikt. Ook het aantal verdachten dat zij bij het openbaar ministerie hebben aangeleverd, heeft meegewogen.
Vorig jaar moesten de korpsen gemiddeld 35 procent van de doelstellingen halen. Dat percentage ligt voor dit jaar op gemiddeld 65 procent. Volgend jaar moeten alle doelen worden gehaald.