Duitse burgemeesters leggen geen kransen
De burgemeesters van vier Duitse steden die deze dagen voor het eerst de Airborne-herdenkingen bijwonen, zullen geen kransen leggen of toespraken houden.
De herdenking van de Slag om Arnhem was de laatste grote herdenking in Nederland waarbij Duitse afgevaardigden nog niet welkom waren.
De burgemeesters van Arnhem, Overbetuwe, Renkum en Ede hebben de burgemeesters van hun Duitse zustersteden uitgenodigd bij de Airborne-herdenking aanwezig te zijn.
Het gaat om de eerste burgers van de steden Dachau, Gera, Usingen en Zülpich. Burgemeester Krikke van Arnhem zegt dat de stap is bedoeld om „het vijandbeeld te overwinnen.”
Volgens woordvoerder Jos Rouwen van de stichting Airborne Herdenkingen hebben de Engelse veteranen geen bezwaren tegen de Duitse aanwezigheid. Anders dan bij de zestigste herdenking van D-day in Normandië werden vorig jaar voor de zestigste herdenking in Arnhem geen Duitsers uitgenodigd.
Op de Ginkelse Heide in Ede wordt zaterdagmorgen voor de 61e keer de operatie Market Garden herdacht. Ongeveer 400 Nederlandse en Britse parachutisten zullen uit verschillende vliegtuigen springen. Dat zijn onder andere een Dakota, een Antonov en vier Herculessen.
Tot vorig jaar maakte ook een tiental veteranen een parachutesprong. Dit is hun dit jaar echter afgeraden door de organisatie vanwege hun hoge leeftijd. Het risico van blessures bij de mannen die rond de 90 jaar oud zijn, is te groot. Naar schatting honderd veteranen zullen de verrichtingen op de grond volgen.
Op de Airborne-begraafplaats in Oosterbeek is morgen de grote herdenking. Ruim 700 scholieren leggen bloemen bij de graven. Op het kerkhof werd gisteren de Britse veteraan Ted Shaw bijgezet. Het was zijn laatste wens om na zijn crematie tussen zijn strijdmakkers te liggen. Shaw werd 86 jaar.