Binnenland

Curadomi-directeur De Heer stapt op

Directeur drs. A. de Heer van de christelijke thuiszorgorganisatie Curadomi is opgestapt.

Van onze verslaggevers
16 September 2005 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 02:57

In een brief aan het personeel staat dat de aandeelhouders en De Heer in onderling overleg hebben besloten dat het voor beide partijen beter is dat de wegen gaan scheiden. Het arbeidscontract is op vrijdag 9 september ontbonden. De Heer stond, vanwege de financiële problemen bij Curadomi, sinds begin juli op non actief.

De Heer krijgt een gouden handdruk mee. Het is niet bekend hoe hoog die is.

Gebruikelijk is dat iemand voor elk gewerkt jaar een maandsalaris meekrijgt. De Heer werkte zo’n tien jaar bij de thuiszorginstelling. Het vaste salaris van De Heer bij Curadomi BV bedroeg jaarlijks ruim 100.000 euro. Daarvan uitgaande zou hij een gouden handdruk van zo’n 85.000 euro hebben gekregen, maar het is niet uitgesloten dat dit bedrag hoger is.

In werkelijkheid was het salaris van De Heer namelijk hoger omdat hij als aandeelhouder mogelijk ook een deel van de winst van Curadomi BV opstreek. Dat ging de laatste jaren om tienduizenden euro’s. De Heer zelf zegt in een eerdere verklaring dat hij als bestuurder „geen enkel loon of voordeel uit zijn bestuurslidmaatschap” ontving.

Volgens RMU woordvoerder Chr. Baggerman lag het opstappen van De Heer in de lijn der verwachting. „Het is bijzonder triest voor hem. De Heer is een bevlogen man die de realiteit uit het oog heeft verloren.” Baggerman wijst erop dat er bij Curadomi BV nog vier andere aandeelhouders zijn. „Er was regelmatig overleg tussen hen.”

De ondernemingsraad van Curadomi heeft over de kwestie nog geen standpunt ingenomen, aldus de secretaris van de OR vanmorgen. Van de Raad van Toezicht was niemand bereikbaar.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid gaat serieus onderzoeken of er geen maximum moet komen aan het percentage zorg dat thuiszorgorganisaties inkopen bij derden. De Stichting Curadomi, die erkend is als thuiszorginstelling, besteedt alle zorg uit aan Curadomi BV. Zowel de Tweede Kamer als minister Hoogervorst is daar niet gelukkig mee, zo bleek gisteren tijdens een overleg in de Kamer.

CDA kamerlid Vietsch, die al eerder schriftelijke vragen stelde over de ongewenste vervlechting bij Curadomi, zei gisteren: „Een thuiszorginstelling als Curadomi, die al het werk onderbrengt in een BV; tegen de vastgestelde prijzen werkt en geen eigen vermogen opbouwt, moet worden aangepakt.” Vietsch stelde voor om de toegelaten instellingen maximaal 10 procent van de zorg in te laten kopen bij derden. De bewindsman gaat die optie serieus onderzoeken. Begin juli kwam naar buiten dat Curadomi in zware financiële problemen zat. Nog in maart dit jaar opende staatssecretaris Ross van Volksgezondheid het gloednieuwe kantoor van Curadomi in Veenendaal. Interim directeur B. van Leeuwen van Curadomi stelde voor dat het personeel zou instemmen met een lager salaris en slechtere arbeidsvoorwaarden. De vakbonden waren woedend. Later trok Van Leeuwen dit voorstel in.

Midden juli kreeg Curadomi lucht dankzij een nabetaling van het zorgkantoor van 135.000 euro. Sinds die tijd heeft Van Leeuwen geen overleg gehad met de vakbonden, ook niet nadat hij min of meer toezegde dat dit eind augustus zou gebeuren. Volgens een recente verklaring van hem zou het nu beter met Curadomi gaan.

In de afgelopen jaren verzuimde Curadomi een sterk eigen vermogen op te bouwen. In plaats daarvan keerde de thuiszorginstelling (delen van) de winst aan de aandeelhouders uit. In 2002 betrof dat de helft van de nettowinst à 330.303 euro. De nettowinst van 2003, 346.725 euro, werd geheel uitgekeerd aan de vijf, dan wel vier aandeelhouders. In 2004 vlakte de groei van de onderneming af naar 12 procent, terwijl de kostenstijging hoog bleef, namelijk 32 procent. Het jaar ervoor waren de kosten al met 38 procent toegenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer