Sharon: Eigen staat voor Palestijnen
De Israëlische premier Ariel Sharon heeft donderdag in New York gezegd dat de Palestijnen recht hebben op een eigen staat en dat Israël niet de wens heeft om over hen te regeren. Tegelijkertijd zei hij in een toespraak voor de Verenigde Naties dat Jeruzalem de „eeuwige en verenigde hoofdstad” van Israël is. De Palestijnen zien het oostelijke deel van Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat.
Sharon drong aan op verzoening en compromisbereidheid, maar zei ook dat het aan de Palestijnen is om hun vredeswil te tonen, nu Israël zich uit de Gazastrook heeft teruggetrokken. „De belangrijkste test voor de Palestijnse leiders is nu hun belofte te vervullen om een eind te maken aan de terreur en zijn infrastructuur, de anarchistische heerschappij van gewapende bendes te elimineren te stoppen met het aanzetten tot haat jegens Israël en de joden”, aldus Sharon, die toen hij was uitgesproken een beleefd applausje van de Algemene Vergadering kreeg. De Palestijnse gezant Nasser al-Kidwa bleef met zijn armen over elkaar geslagen zitten.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, had donderdag bij de VN in New York een onderhoud met zijn ambtgenoot uit de Golfstaat Qatar, sjeik Hamad bin Jassim bin Jabor Al Thani. Sjeik Hamad prees Israël woensdag voor de ontruiming van de Gazastrook en zei dat Arabische landen nu toenadering moeten zoeken tot Israël. Shalom had dinsdag ook voor het eerst een ontmoeting met de minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië, het land met de grootste islamitische bevolking ter wereld.
Nadat Palestijnen drie dagen lang ongehinderd vanuit de Gazastrook de grens met Egypte konden oversteken, is die nu grotendeels afgesloten. Dat heeft de Palestijnse leider Mahmud Abbas donderdag gezegd. Weliswaar mochten Palestijnen vanuit Egypte weer terugkeren naar Gaza, maar de Egyptische politie stond niet of nauwelijks toe dat Palestijnen zonder paspoort Egypte binnengingen. Van de 750 zwaarbewapende grenswachten die Egypte beloofd heeft in te zetten op grond van een akkoord met Israël, was donderdag echter nog geen spoor te bekennen.
De laatste Israëlische troepen verlieten maandag na 38 jaar bezetting de Gazastrook, en in de dagen daarna zijn duizenden Palestijnen de grens met Egypte overgestoken om familie te bezoeken of goedkope goederen in te slaan. Ook zijn de afgelopen dagen veel vuurwapens de Gazastrook in gesmokkeld.
De chaotische situatie aan de grens toonde aan dat Abbas de grootste moeite heeft in de Gazastrook zijn gezag te doen gelden. Zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit vreest dat terroristen van organisaties als al-Qaida en Hezbollah in de Gazastrook infiltreren. In het noorden van Egypte zijn verschillende radicaal islamitische groeperingen actief, die zich mogelijk willen aansluiten bij bijvoorbeeld de radicale Hamas.
Een medewerker van Abbas zei dat de Palestijnse Autoriteit zich over een dergelijk vooruitzicht nog meer zorgen maakt dan Israël, omdat „al-Qaida gevaarlijker voor ons is dan Israël.” De aanwezigheid van internationale terroristische netwerken in Gaza zal de vredesonderhandelingen met Israël namelijk alleen maar moeilijker maken, aldus de medewerker.
In verschillende verlaten joodse nederzettingen in de Gazastrook hebben strijders van de al-Aqsa Martelaren Brigades wegblokkades opgeworpen en een begin gemaakt met het herstel van de orde in Gaza, een taak die eigenlijk de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit toebehoort. De al-Aqsa Martelaren Brigades zijn gelieerd aan Abbas’ Fatah-beweging. Medewerkers van Abbas verklaarden woensdag dat de komende weken een begin zal worden gemaakt met het opnemen van strijders van al-Aqsa in de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit. Zo wordt de Palestijnse politie versterkt en al-Aqsa ontwapend, aldus de medewerkers.