Binnenland

Donner onderzoekt klachten over misstanden

Minister Donner van Justitie roept een commissie in het leven die klachten over vermeende misstanden in de justitiële keten gaat beoordelen. Medewerkers van politie en justitie en deskundigen moeten er met hun verhaal terecht kunnen, waarna de onafhankelijke instantie bekijkt of nader onderzoek nodig is.

ANP
15 September 2005 21:03Gewijzigd op 14 November 2020 02:57

Donner kondigde dat donderdagavond aan in het spoeddebat met de Tweede Kamer over de Schiedamse parkmoord. Hij wil dat advocaat-generaal F. Posthumus de commissie gaat leiden. Posthumus deed de afgelopen maanden in opdracht van het college van procureurs–generaal onderzoek naar het optreden van politie en justitie na de moord op het meisje Nienke Kleiss. De commissie moet volgens Donner een soort uitlaatklep voor mensen zijn waar ze hun zorgen kunnen uiten.

VVD-Tweede-Kamerlid Weekers noemde de aankondiging een „belangrijke handreiking". Ook de PvdA ziet deze vorm van onderzoek wel zitten en heeft veel vertrouwen in de persoon van Posthumus. De politievakorganisatie ACP had recent gezegd vaker signalen te krijgen dat het openbaar ministerie (OM) bewust ontlastend bewijs uit dossiers in strafzaken houdt. Volgens ACP-voorzitter G. van de Kamp hebben politiemensen gemeld dat ze daardoor in gewetensnood zijn gekomen.

Posthumus moet volgens Donner kijken of er meer soortgelijke klachten zijn. De CDA-bewindsman, die nog niet weet op welke zaken de ACP concreet doelde, herhaalde dat hij zelf geen aanwijzingen heeft dat het veel vaker voorkomt.

Donner vindt dat medewerkers van politie en justitie in de zaak-Nienke, waarbij de onschuldige Kees B. vier jaar onterecht in de gevangenis heeft gezeten, „onprofessioneel” hebben gehandeld. In sommige gevallen was het „onbehoorlijk”, zoals bij het harde verhoor van Maikel, het vriendje van Nienke. Maar volgens de minister is er geen sprake van opzet geweest bij het handelen van de medewerkers van het openbaar ministerie.

De LPF, de Groep Wilders en de Groep Nawijn hadden eerder op de dag aangedrongen op het ontslag van de functionarissen van het OM en het Nederlands Forensisch Instituut die fouten hadden gemaakt. Donner zei dat hij daar niet over gaat. Hij heeft zowel aan de korpsbeheerder als de voorzitter van het college van procureurs-generaal gevraagd om „te doen wat geboden is in het licht van het rapport”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer