Goudgerande vertrekregeling voor Versatel–topman
Versatel–topman Raj Raithatha stapt eind dit jaar op als het bod van het Zweedse telecomconcern Tele2 op zijn bedrijf slaagt. Hij moet wijken voor Per Borgklint, nu directeur Tele2 Benelux. Als ontslagvergoeding ontvangt de Brit 2,26 miljoen euro. Dat blijkt uit het biedingsbericht van het Zweedse bedrijf dat woensdag is gepubliceerd.
Tele2 heeft het formele bod op Versatel dinsdag uitgebracht. Als de overname van Versatel eenmaal rond is, blijft Raithatha allesbehalve armlastig achter. Naast de gouden handdruk kan hij nog ongeveer 12 miljoen euro opstrijken. De topman bezit ruim 1,6 miljoen Versatel–aandelen en kan daarnaast nog eens 394.000 opties verzilveren.
Raithatha verdiende begin augustus al ruim 2 miljoen euro door opties voor een prijs van 2,20 euro te verzilveren. De 2,20 euro was gelijk aan het bedrag dat Tele2 per aandeel Versatel wil betalen.
Raithatha is sinds het najaar van 2000 bestuursvoorzitter van Versatel. Zijn grootste verdienste in de afgelopen vijf jaar was de sanering van 1,7 miljard euro aan schulden. Obligatiehouders werden in 2002 onder dreiging van een surseance gedwongen om hun schuldpapieren om te ruilen voor aandelen. Aandeelhouders werden daarvan ook de dupe.
De Brit is ook het gezicht achter de strategie van Versatel om de consumentenmarkt te veroveren. Versatel biedt nu een snelle internetverbinding aan met livevoetbal uit de eredivisie. Veel succes heeft de onderneming daarmee nog niet geboekt. Tele2 weet nog niet zeker of het hiermee doorgaat. Het is de Zweden vooral te doen om het glasvezelnetwerk van Versatel. Tele2 kan daardoor zijn kosten omlaag brengen omdat het minder netwerkruimte van KPN hoeft in te huren.
Raithatha wordt overigens niet meteen op een zijspoor gezet als het bod gestand wordt gedaan. Hij mag tot eind juni volgend jaar als adviseur van Versatel en Tele2 aanblijven.