Economie

Oostenrijk dwingt lagere benzineprijzen af

De oliemaatschappijen Royal Dutch Shell en British Petroleum (BP) hebben hun adviesprijzen voor autobrandstof in Oostenrijk verlaagd. Zij doen dit omdat de Oostenrijkse regering de bedrijven heeft gedreigd extra belastingen op te leggen.

Redactie economie
14 September 2005 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 02:57

Shell heeft de adviesprijs voor benzine met 3 cent verlaagd en die voor diesel met 1 cent. BP heeft de prijzen met een cent gereduceerd. Op maandagavond verlaagde de Oostenrijkse oliemaatschappij ÖMV al de adviesprijzen met 1 cent.

De Oostenrijkse minister van Financiën, Karl-Heinz Grasser, had de olieconcerns met extra belastingen gedreigd. Die kon worden voorkomen als zij binnen een paar dagen de brandstofprijzen met minstens 2 tot 3 cent per liter zouden verlagen. In de afgelopen twee weken zijn de brandstofprijzen in Oostenrijk met ongeveer 9 cent gestegen.

Shell ontkent dat de prijsverlagingen zijn doorgevoerd onder druk van Grasser. „Wij hebben ons niet laten leiden door uitspraken van de Oostenrijkse overheid. Aan de prijsverlagingen ligt enkel de internationale marktwerking ten grondslag. In Nederland is de benzineprijs dinsdag ook met 3 cent verlaagd”, aldus een woordvoerder van Shell. Ook het Oostenrijkse ÖMV ontkent dat politieke druk heeft geleid tot de prijsverlagingen.

Groot-Brittannië maakt zich op voor een driedaagse protestactie tegen de hoge brandstofprijzen. Demonstranten zouden vanaf woensdag actie gaan voeren bij benzinestations en olieraffinaderijen. Ze eisen dat de regering de accijnzen op brandstof verlaagt.

Uit vrees voor blokkades die de distributie van brandstof kunnen ontregelen, hebben de Britten de afgelopen dagen massaal benzine en diesel gehamsterd. Bij veel pompen is geen druppel meer te krijgen, berichtten Britse media. De acties tegen de hoge benzineprijzen in 2000, die het hele land lamlegden, liggen bij velen nog vers in het geheugen.

De paniekreactie van veel Britse automobilisten had een voor de actievoerders ongewenst effect. Sommige pomphouders maakten van de gelegenheid gebruik om woekerprijzen te vragen voor de schaars geworden brandstof. In het hele land kreeg de politie meldingen van bedreigingen en geweld tegen pompbedienden.

Achter de voorgenomen acties, waarvan de precieze aard woensdag pas zou blijken, zit een los samenwerkingsverband van boze vrachtwagenchaffeurs en boeren. Zij hebben bedrijven en particulieren opgeroepen mee te doen aan een massale betoging bij het distributiecentrum van Shell in Noord-Engeland.

De politie heeft aangekondigd hard op te treden als de distributie van olie en benzine in gevaar dreigt te komen door blokkades. Vijf jaar geleden durfden veel chauffeurs van tankwagens de weg niet op omdat zij zich geïntimideerd voelden door de betogers. Als die situatie zich weer voordoet, staan 1000 militairen klaar om het werk van bange chauffeurs over te nemen.

Rusland profiteert al enige tijd van de hoge olieprijs op de wereldmarkt. Dinsdag schommelde de prijs rond 63 dollar per vat. Een jaar geleden bedroeg de prijs nog 48 dollar voor een vat. Het stabilisatiefonds van Rusland, waarin de staat een fors deel van de opbrengst uit de olieverkoop stopt, bevat momenteel ruim 830 miljard roebel (23 miljard euro). Dat heeft een hoge functionaris van het Russische ministerie van Financiën dinsdag verklaard. Volgend jaar zal ongeveer 860 miljard roebel (24 miljard euro) in het fonds vloeien. Eind 2006 zit er dan circa 2 triljoen roebel (56 miljard euro) in het fonds.

Volgens de functionaris zal het bedrag meer dan 2 triljoen roebel blijven, ook al gebruikt Moskou het fonds om buitenlandse schulden af te lossen.

In augustus heef Rusland 15 miljard dollar afgelost aan de Club van Parijs. Dat betrof toen ruim eenderde van de nog uitstaande schuld bij dit overlegorgaan van westerse kredietlanden.

De OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, heeft vorig jaar voor het eerst in bijna twintig jaar meer geïnvesteerd in de exploratie en winning van aardolie. Zo boorden de belangrijkste OPEC-leden vorig jaar 7,5 procent meer olieputten dan in 2003. Dat meldde de zakenkrant Financial Times.

De druk op de OPEC om de olieproductie te verhogen neemt almaar toe. De Europese ministers van Financiën riepen maandag de OPEC gezamenlijk op om de productie op te schroeven. De Britse minister Gordon Brown zei dat hij persoonlijk bij Saudi-Arabië had aangedrongen op een grotere productie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer