Buitenland

Bush en Talabani zwijgen over tijdstip terugtrekking uit Irak

De Amerikaanse en de Iraakse president George Bush en Jalal Talabani hebben dinsdag na besprekingen in Washington vermeden een tijdsbestek te noemen voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak.

Buitenlandredactie
14 September 2005 09:23Gewijzigd op 14 November 2020 02:57

De Iraakse leider zei echter te hopen dat de Iraakse strijdkrachten eind volgend jaar sterk genoeg zijn om de verdediging van hun land over te nemen. Bush zei dat de Amerikanen naar huis kunnen naarmate de Irakezen meer taken op zich nemen.

Talabani zei dat de Verenigde Staten en Irak in gezamenlijk overleg zullen beslissen wanneer de Amerikaanse troepen kunnen vertrekken. In een interview met The Washington Post had Talabani gezegd dat de VS eind dit jaar wel 50.000 militairen zouden kunnen terugtrekken, maar op de persconferentie zei hij dat er geen tijdschema wordt vastgesteld. „Een tijdschema helpt de terroristen”, zei hij.

De Iraakse president zei dat de Amerikaanse eenheden nog steeds nodig zijn in Irak. „Wij hopen uiteraard dat de Amerikaanse troepen zo snel mogelijk met opgeheven hoofd naar huis kunnen.” Bush hernieuwde ondertussen de kritiek op het Iraakse buurland Syrië, dat te weinig zou doen om de toestroom van buitenlandse strijders naar Irak te stoppen. „De Syrische leider moet begrijpen dat wij dit gebrek aan optreden ernstig opvatten. De regering zal meer en meer geïsoleerd raken.” Maandag wilde de Amerikaanse gezant in Irak, Zalmay Khalilzad, een militaire actie of sancties tegen Syrië via de Verenigde Naties niet uitsluiten.

tussenkop (u16(Bomaanslag

Bij een bomaanslag op een konvooi van Iraakse bewakers en buitenlandse contractarbeiders bij Zubair ten zuiden van de stad Basra zijn dinsdag vier mensen omgekomen. Volgens de Iraakse politie zijn de doden Amerikanen, maar Amerikaanse diplomatieke en militaire bronnen konden dit niet bevestigen. De slachtoffers waren in elk geval geen diplomaten of militairen, aldus de bronnen.

Het door 8500 Britse militairen bewaakte zuiden van Irak was tot nog toe relatief rustig, maar sinds een maand of twee neemt het geweld er toe. Vorige week woensdag werden bij een bomaanslag in de buurt van Basra vier Amerikaanse bewakers gedood.

Amerikaanse eenheden hebben dinsdag bij een operatie in Haditha, 225 kilometer ten noordwesten van Bagdad in het dal van de rivier de Eufraat, een opstandeling gevangengenomen die banden zou hebben met de groep al-Qaida in Irak. Vier andere opstandelingen werden gedood bij de aanval, die vanuit de lucht werd ondersteund door gevechtsvliegtuigen.

In Baqouba schoten onbekenden twee sjiitische geestelijken dood. In Bagdad werden twee vrachtwagenchauffeurs doodgeschoten. In de oostelijke wijk Sadr City vond de politie het lichaam van een voormalige rechter. Bij een bomexplosie in een minibus in Hilla kwamen twee burgers om het leven en raakten er zes gewond. Ten noorden van Bagdad in Samarra schoten Amerikaanse militairen twee opstandelingen dood die bezig waren een bom langs de kant van een weg te plaatsen. In de Groene Zone in Bagdad sloegen twee mortiergranaten in bij een militair ziekenhuis, maar niemand raakte daarbij gewond.

Drie Turkse technici die bijna twee maanden geleden in Irak werden ontvoerd zijn vrijgelaten en dinsdag in hun land teruggekeerd. Een medewerker van de Turkse ambassade in Bagdad bevestigde de vrijlating van de drie mannen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer