Oprichters Skype scoren met gratis diensten
Platenmaatschappijen maakten al eerder onaangenaam kennis met Niklas Zennström (39, uit Zweden) en Janus Friis (29, uit Denemarken). De oprichters van Skype waren eerder verantwoordelijk voor muziekuitwisseldienst Kazaa. Als het aan dit duo ligt, wacht de telecombranche een vergelijkbare revolutie. Het toverwoord: gratis.
In het voorjaar van 2000 stuurden Zennström en Friis vanuit Nederland hun eerste versie van Kazaa het wereldwijde web op. Gebaseerd op zogenoemde p2p-technologie (”peer to peer”) maakten ze het computergebruikers mogelijk bestanden te delen. Binnen de kortste tijd groeide Kazaa uit tot de opvolger van Napster. Het werd voor honderden miljoenen mensen de belangrijkste bron voor weliswaar gratis, maar illegale muziek.
Kazaa werd eerst in Nederland, en later wereldwijd voer voor juristen. Waren de makers van het programma schuldig aan de schending van auteursrechten door de gebruikers? De Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra meende van wel en kreeg gelijk van de rechtbank in Amsterdam.
Onder druk van een dwangsom verkocht Kazaa in 2002 de belangrijkste bedrijfsonderdelen aan het Australische Sharman Networks. Extra zuur omdat het gerechtshof én de Hoge Raad later, en dus te laat, bepaalden dat Kazaa niet strafbaar was.
Anderzijds vormde het afscheid van Kazaa het begin van Skype. De befaamde p2p-technologie werd aanwend voor de nieuwe uitvinding: bellen via internet. Uiteraard gratis.
De stem is de meest natuurlijke manier voor mensen om te communiceren, redeneerden Zennström en Friis. „Dat kan eenvoudig en gratis via internet”, bedachten ze.
Een nieuw succes, blijkt. Skype Technologies heeft op dit moment wereldwijd 54 miljoen gebruikers, dagelijks komen er 150.000 bij. Internetveilinghuis eBay telde maandag in totaal 2,6 miljard dollar (2,1 miljard euro) neer voor het Luxemburgse internettelefoniebedrijf. De Zweeds-Deense tandem krijgt een bonus van 1,5 miljard in het vooruitzicht bij goede prestaties.
De ambities zijn er naar. Skype groeit als het aan directeur Zennström ligt uit tot ’s werelds grootste communicatiebedrijf. En hun technologie is daarvoor de beste, zeggen ze tegen iedereen die het wil horen. Van fouten uit het verleden lijken ze te hebben geleerd. Kazaa was rendabel door stiekem meegeleverde spionagesoftware. Skype verdient geld op de verbindingen naar niet-gebruikers en op. Bovendien blijven ze bij Skype baas in eigen huis.
Skype beseft zich dat behalve gratis, mobiel de norm is in het digitale tijdperk. Integratie van de belsoftware in draagbare telefoons voicemails is daarom de volgende stap in deze revolutie.