Het Zoeklicht organiseert Loofhuttenfeest
Het Zoeklicht organiseert volgende maand een Loofhuttenfeest. Het zal worden gevierd in een grote tent op het terrein van conferentiecentrum Het Brandpunt in Doorn.
Het feest duurt van vrijdag 21 tot en met zondag 23 oktober. Deelnemers, die op het terrein van Het Brandpunt kunnen overnachten, overdenken dan de bijbelse beloften over de toekomst van de Heere Jezus en de „toevergadering tot Hem.” Tijdens de pauzes zijn er gezamenlijke broodmaaltijden. De zondagse bijeenkomsten hebben als thema: ”God begint iets nieuws” en ”Loofhuttenfeest, ook voor ons”.
De vereniging Het Zoeklicht richt zich op het onderzoeken van de Bijbel en het letten op de tekenen der tijden. Het tijdschrift Het Zoeklicht werd in 1919 opgericht door Johannes de Heer. Zijn missie verwoordt Het Zoeklicht in drie thema’s: verzoening, vervulling en verwachting. Deze thema’s vinden hun oorsprong in de drie feesten die God voor Israël ingesteld heeft: Pasen, Pinksteren en het Loofhuttenfeest.
De jaarlijkse toogdag van Het Zoeklicht werd zaterdag gehouden in de Veluwehal in Barneveld. Er waren ongeveer 1800, vooral oudere bezoekers, al ontbraken de jongeren niet. Vorig jaar waren er 2700 bezoekers. Het thema van de dag was: ”Een geweldige erfenis”.
Zoeklicht-redacteur drs. J. van Barneveld sprak ’s middags van de sterke verbondenheid met het joodse volk. Hij haalde de gebeurtenissen in de Gazastrook aan, waar kolonisten vorige maand hun huizen moesten verlaten. „Amos profeteerde al over het weghalen van mensen uit Gaza. In feite hebben de volken een deel van Israël afgenomen, want Gaza hoort bij Israël.”
Van Barneveld zei dat hij tijdens de ontruiming tranen in de ogen had. Hij vindt het opmerkelijk dat net daarna de orkaanramp in Amerika plaatsvond en hij vroeg zich af of er een verband tussen beide gebeurtenissen bestaat. De ontruimingen hebben volgens hem de eindtijdgebeurtenissen in een stroomversnelling gebracht. „We zien de profetieën vervuld worden. God is in ijver ontbrand voor Zijn erfdeel. Er zijn goede argumenten om aan te nemen dat binnenkort de oorlog van Gog en Magog zal plaatsvinden, maar misschien komt er eerst wel een oorlog om Jeruzalem. Houd de gebeurtenissen bij. Lees de Bijbel, lees Het Zoeklicht en lees de krant!”
Volgens Van Barneveld kunnen christenen meer doen dan alleen afwachten. Hij vroeg de aanwezigen elke dag voor Israël te bidden, omdat God „niets doet dan op de gebeden van Zijn kinderen.” Verder vroeg hij de aanwezigen hun politieke partij een brief te sturen met de oproep een motie in te dienen om de Nederlandse ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem en geen steun te verlenen aan de politieke doeleinden van de Palestijnen.
’s Morgens hield ds. A. van der Veer, voorzitter van de Evangelische Omroep, een toespraak over „deel krijgen aan de erfenis.” Hij nam als uitgangspunt Psalm 16, waar David zegt dat de Heere zijn erfdeel is. David schaarde zich daarmee aan de kant van de Levieten, die geen grond in Israël hadden omdat de Heere hun erfdeel was.
Ds. Van der Veer memoreerde dat Levi, de zoon van Jakob, een moordenaar was, zoals Jakob op zijn sterfbed aanhaalde. Later, in de woestijn, deden de nakomelingen van Levi niet mee met de zonde van het gouden kalf. Volgens de predikant heeft Levi gebogen onder het oordeel van God. „Hoe krijg je deel aan de erfenis? Misschien wel door eerst te erkennen dat je die niet hebt verdiend.”
Hij riep de mensen ertoe op als Levi te buigen voor het oordeel van God, maar ook als Levi de hand uit te strekken naar het altaar om verzoening te ontvangen.
Zoeklichtdirecteur ds. H. Schouten vroeg of de aanwezigen klaar waren voor de erfenis. Hij zei dat die niet vanzelfsprekend is. „Jezus heeft de weg gewezen via de smalle weg en de nauwe poort en Hij heeft gesproken over strijden om in te gaan. Wanneer we een volgeling willen zijn, moeten we de kosten berekenen. Jezus vraagt totale, onvoorwaardelijke overgave. Dat is meer dan een gevoel of een verzekering tegen onheil. De erfenis wacht voor degenen die de keuze voor Jezus maken.”