Buitenland

„Pijpleiding Rusland gevaar voor milieu”

De Russische minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Joeri Troetnev, heeft zich donderdag uitgesproken tegen de geplande locatie van een oliepijpleiding die het Russische staatsbedrijf Transneft door Siberië naar de Stille-Zuidzeekust wil aanleggen.

Buitenlandredactie
9 September 2005 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 02:56

Volgens Troetnev komt de leiding in de plannen te dicht bij het Baikalmeer te liggen, het grootste zoetwaterreservoir ter wereld.

Eerder deze week uitte Greenpeace al forse kritiek op de voorgestelde loop van de leiding en Troetnev sluit zich daar nu bij aan. Transneft, het staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor alle pijpleidingen in Rusland, wil vooralsnog echter niets weten van het wijzigen van de plannen, hoewel Troetnevs ministerie in juni al verzocht het onderzoek naar de aanleg van de pijpleiding, die vooral China en Japan moet gaan bedienen, te staken.

Volgens Troetnev zouden de ecologische gevolgen van een breuk in de leiding te groot zijn om die volgens de aanvankelijk geplande route te laten lopen. Volgens vice-directeur Sergej Grigorijev van Transneft is de geplande route, die op sommige plaatsen minder dan een kilometer van het Baikalmeer verwijderd ligt, wel veilig. Hij stelt dat de leiding onder de grond komt en langs een bestaande spoorlijn zal lopen. Dankzij die spoorlijn kunnen technici van het bedrijf snel ter plekke zijn als zij in het afgelegen gebied reparatiewerkzaamheden moeten uitvoeren, aldus Grigorijev.

Het Baikalmeer herbergt eenvijfde van al het zoete water ter wereld. Het diepste punt ligt op 1637 meter onder de oppervlakte en er leven zo’n 1500 unieke planten- en diersoorten.

Duitsland en Rusland hebben donderdag een definitief akkoord gesloten over de aanleg van een aardgasleiding door de Oostzee die de verkoop van Russisch gas aan Europa een impuls moet geven en de Duitse huishoudens en industrie moet verzekeren van een stabiele brandstoftoevoer. Het akkoord werd in Berlijn ondertekend door de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en president Vladimir Poetin van Rusland.

De leiders van Duitsland en Rusland hadden haast om de pijpleidingdeal te sluiten. Op 18 september worden in Duitsland verkiezingen gehouden en de kans is klein dat Schröders SPD daar als winnaar uit te voorschijn komt.

De aanleg van de pijpleiding gaat 4 miljard euro kosten. De leiding moet in 2010 in gebruik genomen worden en zal jaarlijks 55 miljard kubieke meter aardgas vervoeren van het Noordwest-Russische Vyborg naar Greifswald in Noord-Duitsland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer