Kerk & religie

Dr. Hoek: Gods gevoelens zijn wel degelijk reëel

De idee van de ”impassibilitas Dei”, de ontkenning dat God aan enige vorm van lijden onderhevig kan zijn, doet geen recht aan de „uiterst bewogen wijze waarop God in Zijn openbaring ons mensen tegemoet treedt.”

Kerkredactie
9 September 2005 07:23Gewijzigd op 14 November 2020 02:56

Dat betoogt prof. dr. J. Hoek in de inaugurele oratie die hij vanavond uitspreekt bij zijn aantreden als deeltijdhoogleraar systematische theologie aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) te Heverlee (Leuven). Dr. Hoek is als coördinator van de hbo-opleiding voor pastoraal werker verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). De CHE en de ETF werken nauw samen, wat resulteerde in enkele dubbelbenoemingen in Ede en Heverlee.

In de traditie van de ”impassibilitas Dei” wordt het bijbelse spreken over Gods emoties verklaard als accommodatie of adaptatie (aanpassing) aan het menselijk begrip, aldus dr. Hoek in zijn rede. „Hij heeft verstand en wil, maar geen gevoel.”

Volgens de Veenendaalse hoogleraar zijn Gods gevoelens echter „wel degelijk reëel”, al „moeten we recht blijven doen aan de intenties van die klassieke benadering.” Dr. Hoek: „Juist omdat de werkelijke God werkelijk mens is geworden in Christus, is die menselijke beeldtaal over God het meest veelzeggend. God is niet de onbewogen beweger van Aristoteles, maar Hij is de meest bewogen Beweger.”

voetnoot (u17(Zie ook pag. 21: ”De hartenklop van de Drie-enige”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer