Toch subsidie voor opleidingen Driestar
Hogeschool De Driestar krijgt alsnog subsidie voor haar zes tweedegraads lerarenopleidingen. Het is een van de uitzonderingen die minister Hermans maakt op zijn besluit om voorlopig geen uitbreiding van het aantal hbo-opleidingen toe te staan.
De bewindsman had de scholen dringend gevraagd hun aanvragen voor (in totaal bijna 200) nieuwe opleidingen in te trekken. Volgens Hermans ontstaat nodeloze versnippering en moeten de hogescholen en universiteiten zich concentreren op inhoudelijke vernieuwing.
Van de aanvragen die niet werden ingetrokken, heeft Hermans er een groot aantal afgewezen. Een uitzondering maakt hij voor voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg, lerarenopleidingen en veiligheid. De Driestar krijgt subsidie voor de tweedegraads lerarenopleidingen Nederlands, Duits, Engels, economie, geschiedenis en wiskunde. Alleen de subsidieaanvraag voor pedagogiek is afgewezen.
De hogeschool startte de lerarenopleidingen in 1985. Ze zijn geregistreerd als niet-bekostigde, aangewezen opleidingen: De Driestar leidt op tot officieel erkende diploma’s, maar moest het zonder subsidie stellen. Gezien de groei van het aantal studenten en de toenemende eisen op het gebied van kwaliteitszorg werd het steeds moeilijker om deze opleidingen op een goede manier in stand te houden, zegt Driestardirecteur drs. L. N. Rottier. Door de subsidie krijgt de hogeschool de mogelijkheid de lerarenopleidingen verder uit te bouwen. Het bestuur heeft besloten deze uitbouw direct ter hand te nemen, ook al laat het geld nog enkele jaren op zich wachten.
Tegen de subsidie voor de Driestaropleidingen was door vier hogescholen bezwaar aangetekend. Met deze scholen is afgesproken dat De Driestar zich voor de zes opleidingen die nu gesubsidieerd zullen worden, zal fixeren op 255 ingeschreven studenten en de komende vijf jaar geen nieuwe lerarenopleidingen zal aanvragen. Daarop werden de bezwaren ingetrokken.