Kerk & religie

„Grotere studiedruk belet verenigingsleven”

Als de studiedruk door overheid en universiteiten wordt opgevoerd, gaat dit ten koste van de tijd die leden willen investeren in een studentenvereniging.

Kerkredactie
8 September 2005 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

Dat concludeert het landelijk bestuur van de christelijke studentenvereniging Civitas Studiosorum in Fundamento Reformato (CSFR) op grond van een verenigingsbreed onderzoek onder de leden. In het beleidsplan 2005 sprak het CSFR-bestuur uit dat de betrokkenheid van de leden bij de landelijke CSFR lijkt af te nemen. Ook vroeg het bestuur zich af welke factoren van invloed zijn op de activiteit van leden van de plaatselijke disputen en binnen de landelijke vereniging. Door middel van een enquête heeft het geprobeerd hier inzicht in te krijgen.

Op grond van het onderzoek, waaraan 318 leden (52 procent) meededen, trekt het bestuur de conclusie dat meer dan 50 procent van de CSFR-leden minder dan veertig uur per week aan studie, bijbaan en studentenvereniging besteedt. De meeste CSFR-leden studeren tussen de vijftien en de dertig uur per week en werken vier tot acht uur. Aan de studentenvereniging zelf besteden de meesten eveneens vier tot acht uur.

Voor 66 procent van de leden zijn de activiteiten die het plaatselijke dispuut aanbiedt, voldoende. Zij vinden dat de landelijke CSFR geen meerwaarde heeft. „Opvallend is dat de afzonderlijke landelijke activiteiten positiever gewaardeerd worden dan deze 66 procent doet vermoeden”, aldus het landelijk bestuur.

Het schrijft verder te verwachten dat als de studiedruk door overheid en universiteiten wordt opgevoerd, dit ten koste zal gaan van de tijd die leden willen investeren in een studentenvereniging. „Veel leden geven aan dat tijd een belangrijke reden is om niet naar activiteiten van de landelijke CSFR te komen. Daarom verwachten we dat vooral deze activiteiten onder studiedruk zullen lijden. Tijdens een overleg met plaatselijke besturen bleek dat een aanzienlijk deel van hen eerst de effecten van overheidsmaatregelen wilde afwachten alvorens nadere maatregelen te treffen.”

Zo’n 40 procent van de leden leest meer dan 40 procent van het CSFR-orgaan De Civitate, zo blijkt ook het het onderzoek. Ruim 80 procent vindt het belangrijk dat de vereniging een eigen orgaan heeft. Bij zo’n 20 procent verdwijnt het blad vrijwel ongelezen in de papierbak. Wapenveld, het blad van de oudledenvereniging rrqr, wordt iets minder goed gelezen. „Wat men hierbij echter wel moet opmerken is dat men Wapenveld meer gaat waarderen naarmate de CSFR-jaren vorderen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer