Binnenland

Klein duimpje helpt de reus

Vanuit de hele wereld stroomt humanitaire hulpverlening naar het zuiden van de Verenigde Staten. Nederland stuurt het fregat Hr. Ms. Van Amstel. Een symbolisch gebaar.

Riekelt Pasterkamp
7 September 2005 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

Alsof klein duimpje de grote reus komt helpen. Het land met de machtigste marine ter wereld krijgt hulp van een Nederlands fregat.

Ter vergelijking: op een vliegdekschip van de Amerikanen (ze hebben er twaalf) werken 6000 mensen, net zo veel als de complete Nederlandse marine in huis heeft.

Maar goed: de Amerikaanse autoriteiten hebben het Nederlandse aanbod om de Van Amstel in te zetten geaccepteerd, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Van Amstel komt woensdagmiddag aan in het gebied, na een reis van vier dagen vanuit Curaçao. Het schip is direct opgenomen in een Amerikaans vlootverband onder commando van de helikoptercarrier USS Iwo Jima. Vanaf dat schip krijgt de Nederlandse commandant precies te horen wat hij en zijn manschappen kunnen doen.

De Van Amstel is volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marine „volgestopt” met goederen. Zo heeft het schip een voorraad schoon drinkwater aan boord van 10.000 liter. Ook is er capaciteit om elke dag vanuit zeewater 1000 liter drinkwater te zuiveren.

Verder zijn medisch personeel, medische voorraden en voedselpakketten aan boord. Mariniers kunnen met kleine rubberboten de ondergelopen straten van New Orleans in als de Amerikanen daar om vragen. Ook zijn er twee Lynx-helikopters aan boord.

Schepen van de Koninklijke Marine zijn standaard uitgerust om noodhulp te verlenen. Het geven van noodhulp is verder een van de vaste trainingsprogramma’s van de marine.

Defensie heeft in het Caraïbisch gebied de afgelopen jaren verscheidene keren humanitaire assistentie verleend na orkaanpassages. Zo verleende het fregat Hr. Ms. Willem van der Zaan vorig jaar september ondersteuning na het passeren van de orkaan Ivan over Aruba.

De inzet van het fregat in de Golf van Mexico is een gezamenlijke actie van Defensie en Buitenlandse Zaken. De Van Amstel gaat in beginsel voor twee weken aan het werk, maar de missie kan verlengd worden.

Volgens plan zou het fregat na een halfjaar als stationsschip in de West te hebben gediend, terugkeren naar Nederland. De missie voor de kust van New Orleans komt er tussen. Voor de ongeveer 160 bemanningsleden zit een reis naar huis er voorlopig dus niet in. „Niemand aan boord heeft er problemen mee”, aldus de marinewoordvoerder.

In de Golf van Mexico liggen intussen bijna dertig marineschepen. Voor hulp in de staten Louisiana en Mississippi hebben de Amerikanen het vliegdekschip USS Harry S. Truman ingezet. De carrier ligt voor de kust van de zwaar getroffen stad Biloxi in het zuiden van Mississippi.

Vandaag zouden ook nog het hospitaalschip USS Comfort en het bergingsschip USS Graple arriveren. De Comfort heeft 1000 bedden aan boord en twaalf volledig ingerichte operatiekamers.

Mocht er meer hulp nodig zijn, dan heeft de Koninklijke Marine ook nog de Hr. Ms. Rotterdam in huis. Dit amfibisch transportschip kan dienen als varende haven, vliegveld, ziekenhuis of hotel. Eén probleem: het duurt veertien tot achttien dagen voordat de Rotterdam ter plekke is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer