Buitenland

New Orleans dwingt blijvers te vertrekken

Burgemeester Ray Nagin heeft politie en militairen gevraagd om degenen die New Orleans niet vrijwillig willen verlaten met geweld te verwijderen. „De stad is onleefbaar geworden”, aldus Nagin in een verklaring.

Van onze correspondent
7 September 2005 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 02:55
METAIRIE – Een pomp in de Amerikaanse stad Metairie spuit onafgebroken water in een afvoerkanaal, terwijl achter de inmiddels gedichte dijk rondom de stad het waterpeil zakt en er steeds meer aan de oppervlakte komt. Foto EPA
METAIRIE – Een pomp in de Amerikaanse stad Metairie spuit onafgebroken water in een afvoerkanaal, terwijl achter de inmiddels gedichte dijk rondom de stad het waterpeil zakt en er steeds meer aan de oppervlakte komt. Foto EPA

De politie schatte dinsdag dat er nog ongeveer 10.000 mensen zijn achtergebleven in de stad die oorspronkelijk een half miljoen inwoners telde. Ofschoon de achterblijvers al te horen hebben gekregen dat hun geen vers water meer uitgereikt zal worden, lijkt een gedwongen evacuatie van hen sommigen niet erg gelukkig.

„Zo’n operatie kan een pr-nachtmerrie voor ons worden”, aldus politiewoordvoerder kapitein Marlon Defillo. „Tot nu toe waarschuwen wij mensen dat wij hen misschien niet meer te hulp zouden kunnen schieten als zij ons straks nodig hebben. Maar hen met geweld verwijderen? Dat lijkt mij beslist een allerlaatste middel”, aldus Defillo. Burgemeester Nagin was niet beschikbaar voor commentaar op deze reserves van de politie.

De progressie werd dinsdag in New Orleans in centimeters gemeten. Langzaam maar gestaag daalde het water namelijk in de stad, nadat de genie maandag de twee gaten had gedicht in het dammenstelsel dat New Orleans droog moest houden. Het water dat de stad overstroomde wordt nu teruggepompt in het Pontchartrainmeer. Hoe lang duurt het voordat de stad is drooggepompt? „Drie weken als alles meezit, drie maanden als alles tegenzit”, aldus een woordvoerder van de genie.

Het water dat wordt teruggepompt in het Pontchartrainmeer is niet hetzelfde modderwater dat vorige week vanuit het meer de stad overstroomde. Het is nu ernstig vervuild. Niet alleen met enorme hoeveelheden afval en ontbindende lichamen, maar ook door tal van chemicaliën. Duizenden en duizenden huishoudens gebruiken allerlei chemicaliën, die door de overstroming in het water zijn terechtgekomen. Bedrijven gebruiken chemicaliën voor onderhoud en productie. „Al dit materiaal maakt het water dat nu wordt teruggepompt in het Pontchartrainmeer tot een gevaarlijke, giftige soep”, aldus Michael McDaniel, milieuminister van Louisiana.

Hij heeft begrip voor de kritiek van milieudeskundigen die menen dat het onverantwoord is om deze ”giftige soep” terug te pompen in het meer. „Dat is waar, maar het is ook ondoenlijk om dit sterk vervuilde water nu eerst te gaan filteren. Dat maakt de hele operatie kostbaarder, maar vooral ook trager”, aldus McDaniel. Sommigen wijzen erop dat er verschillende rivieren uitmonden in het Pontchartrainmeer, waardoor de giftige soep van New Orleans sterk verdund wordt. Bovendien komt de inhoud van het meer uiteindelijk terecht in de Golf van Mexico, waar het weinig kwaad meer kan.

De politie van New Orleans heeft een verlaten busstation intussen ingericht als tijdelijke gevangenis. Gevangenen worden opgesloten in Greyhound-bussen die als cellen dienstdoen. Er zitten momenteel ongeveer 700 gevangenen in het busstation. Het gaat daarbij voornamelijk om mensen die zijn opgepakt tijdens de plunderingen en wanordelijkheden na de verwoesting van de stad door de orkaan Katrina en de daaropvolgende overstroming.

In Texas weigert een aantal evacués onderdak op een cruiseschip dat door de rampendienst FEMA als noodonderkomen is gecharterd. „Ik ben in New Orleans net aan het water ontkomen, ik ben niet van plan nu vrijwillig weer op het water te gaan leven”, aldus Donna Smith, die een primitief onderkomen in het overvolle Astrodome-stadion in Houston prefereert boven een cruiseschip. Het Amerikaanse Rode Kruis heeft intussen een website geopend waarop 94.000 namen prijken van mensen die naar elkaar op zoek zijn. Een woordvoerder van het Rode Kruis benadrukte dinsdag dat het hier niet om vermisten gaat, maar om mensen die op zoek zijn naar familieleden, buren of vrienden die men is kwijtgeraakt in de chaos die Katrina veroorzaakte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer