Buitenland

Vanuit hele wereld hulp voor Amerika

Vanuit de hele wereld stroomden maandag hulpgoederen en geld voor de slachtoffers van de orkaan Katrina naar de Verenigde Staten.

AP
6 September 2005 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

Nadat Washington zondag een hulpaanbod van de Verenigde Naties had geaccepteerd, volgden tal van toezeggingen vanuit de Europese Unie, de Arabische Liga en zelfs de armere landen van Azië.

Een VN-woordvoerder zei dat een kleine groep VN-experts in Washington met regeringsmedewerkers overleg voert over de vorm van de hulpverlening die kan worden geboden in de getroffen staten aan de Golf van Mexico. Washington stemde in met de hulp van de VN nadat hevige kritiek was losgebarsten op de hulpoperatie van de Amerikaanse autoriteiten, die plunderingen, schietpartijen, honger en chaos in New Orleans en omstreken niet hadden kunnen voorkomen.

Vanuit Europa werd hulp toegezegd door tal van landen, waaronder Nederland, dat het marinefregat Van Amstel ter beschikking stelt voor het transport van drinkwater, medische voorraden en helikopters. Het Britse ministerie van Defensie beloofde een half miljoen rantsoenen, Duitsland en Italië stuurden medische voorraden, noodbedden, opblaasbare rubberboten en waterzuiveringsapparatuur.

De Spaanse regering ontving maandag een uitvoerig hulpverzoek, bestaande uit onder meer olie, blikvoedsel en medische uitrusting. België en Frankrijk stuurden hulpexperts naar Louisiana en Alabama.

Koeweit kwam met een donatie van 500 miljoen dollar (400 miljoen euro), waarvan voor 400 miljoen dollar aan olieproducten en 100 miljoen dollar aan humanitaire hulp. De Koeweitse minister van Energie, sjeik Ahmed Fahd al-Ahmed al-Sabah, zei dat het de plicht van Koeweit was de VS te helpen, „als terugbetaling voor de vele situaties waarin Washington ons hielp.” Qatar was Koeweit al voorgegaan met een bedrag van 100 miljoen dollar (80 miljoen euro).

Bittere vijanden, zoals Iran en Noord-Korea, boden ongespecificeerde hulp aan. Syrië was een van de vele landen die condoleances overbrachten. De Venezolaanse president Hugo Chavez zei 1 miljoen vaten benzine en voor 4 miljoen euro aan humanitaire hulp te hebben aangeboden. Chavez uitte tegelijkertijd kritiek op de Amerikaanse regering, die volgens hem had nagelaten de arme mensen in New Orleans te helpen terwijl de rijken zichzelf konden helpen.

Bangladesh, India en Pakistan, landen die zelf doorlopend met natuurrampen te maken hebben, boden naar draagkracht hulp aan. Bangladesh doneerde 1 miljoen dollar (bijna 800.000 euro) als teken goede wil; India kwam met 5 miljoen dollar (4 miljoen euro) voor het Amerikaanse Rode Kruis en Pakistan bood artsen en verplegers aan.

Amerika zelf heeft inmiddels meer dan 50.000 militairen naar de getroffen gebieden gestuurd. Intussen is ook een vliegdekschip aangekomen in het rampgebied. De USS Harry S. Truman ligt voor de kust van de zwaar getroffen stad Biloxi in het zuiden van Mississippi. Hiermee is het aantal marineschepen in de regio op 23 gekomen. Binnenkort arriveert nog een helikoptervliegdekschip.

De kustwacht redde de afgelopen week 18.000 mensen. Volgens een woordvoerder van de Coast Guard werden meer dan 11.000 mensen met boten uit hun huis in het ondergelopen New Orleans gehaald. Nog eens 7000 mensen haalde de kustwacht met helikopters van daken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer