Bush roept in meer staten noodtoestand uit
President Bush heeft in nog eens tien staten de noodtoestand uitgeroepen. Dat berichtte het Witte Huis maandagavond. Het besluit betekent dat er federale hulpgelden vrijgemaakt kunnen worden, in dit geval om de opvang van de vele tienduizenden vluchtelingen uit de Golfkust te kunnen betalen.
De noodtoestand was al van kracht in Lousiana, Alabama en Mississippi. Zaterdag volgde Texas, waar zeker 250.000 ’Katrina-slachtoffers’ verblijven. Nu komen daar onder meer Florida, Oklahoma, Georgia, West-Virginia, North-Carolina, Tennessee, Utah en Colorado bij. De president heeft het gebied opnieuw bezocht en beloofde hulp, ook op de lange termijn.
In New Orleans zijn tot nu toe 71 lichamen geborgen. Dat meldde de dienst voor gezondheid in de staat Louisiana maandag. Het officiële dodental stond zondag op 59. Volgens burgemeester Ray Nagin van New Orleans zijn echter zeer waarschijnlijk enkele duizenden en mogelijk zelfs 10.000 mensen in de stad omgekomen.
Gouverneur Kathleen Blanco van Louisiana wil dat er een Marshall Plan komt voor de wederopbouw van haar staat. Met haar oproep verwees Blanco naar de financiële steun die de Verenigde Staten aan Europa gaven na afloop van de Tweede Wereldoorlog. George Bush senior en Bill Clinton, voormalig presidenten, hebben een wereldwijde fondsenwerving voor slachtoffers aangekondigd.
Michael Brown, hoofd van de landelijke Amerikaanse organisatie FEMA die zich bezighoudt met rampenbestrijding en hulpverlening na rampen, beloofde Louisana maandag een „scheepslading” aan geld voor de wederopbouw. Een functionaris van de FEMA liet aan de hand van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid weten dat zeker 273.600 mensen door Katrina hun huis hebben moeten verlaten. Texas heeft de meeste evacués opgevangen. In opvangcentra en bij particulieren zijn 127.000 mensen gehuisvest.
Het waterpeil in de stad is volgens de nieuwszender CNN iets aan het zakken. De grootste gaten in de dijken rond de stad zijn goeddeels gedicht. Het leegpompen van de stad kan evenwel nog weken duren en hoe lager het water zakt, hoe meer lijken er zullen worden gevonden, vrezen de hulpdiensten. Technici van het Amerikaanse leger hebben een grote breuk in een dijk bij 17th Street Canal in New Orleans gedicht. Daarna is met een grote pompinstallatie bij de dijk begonnen met het afvoeren van water.
De autoriteiten in New Orleans, intussen een half verzonken spookstad aan de Mississippi, hebben mobiele mortuaria opgesteld en koelwagens rijden waar mogelijk met lichamen maar speciale verzamelpunten. Om alle lichamen te verzamelen, gaan militairen, leden van de Nationale Garde, agenten en andere hulpverleners van huis tot huis. Nabij Baton Rouge, in de voormalige leprozenkolonie Saint Gabriel, is een grote loods ingericht waar 5000 lichamen kunnen worden bewaard.
Ondanks opdracht de stad te verlaten, zijn er nog altijd enkele duizenden mensen in de stad, die niet weg willen of nog altijd niet weg kunnen. Volgens het leger werken nu 13.000 militairen mee aan de hulpverlening. Dat aantal moet de komende 24 uur oplopen tot 15.700. Bovendien zijn er meer dan 38.000 leden van de Nationale Garde actief. De kustwacht redde de afgelopen week 18.000 mensen.