Binnenland

CNV: iedereen komend jaar 500 euro erbij

Het kabinet moet er volgens het CNV voor zorgen dat iedereen er volgend jaar minstens 500 euro op vooruit gaat. Deze eis presenteerde de christelijke vakcentrale dinsdag in de Tweede Kamer in een eigen plan voor de koopkracht aan alle fractievoorzitters van politieke partijen.

ANP
30 August 2005 15:55Gewijzigd op 14 November 2020 02:53

De eis viel in goede aarde bij PvdA–leider Bos, terwijl minister De Geus van Sociale Zaklen er niet voor voelt.

,De koopkrachtontwikkeling zoals die door het kabinet is voorgesteld, is onevenwichtig en wekt geen vertrouwen", aldus CNV–voorzitter Paas. Mensen geloven volgens hem niet in koopkrachtplaatjes met procenten van gemiddelde inkomensstijgingen en –dalingen. „Maar wel in harde euro’s".

Paas zei onthutst te zijn toen hij vrijdag de eerste effecten hoorde van de koopkrachtmaatregelen van het kabinet. „Het zijn vooral de hogere inkomens die erop vooruit gaan. De midden– en lagere inkomens groeien niet mee".

Door alle groepen er met een vast bedrag op vooruit te laten gaan, ontstaat volgens het CNV een gelijkmatig koopkrachtverdeling. Een extra bedrag van 500 euro weegt immers zwaarder voor huishoudens met een lager inkomen, dan voor grootverdieners.

Door een concreet bedrag te noemen, krijgt de burger volgens de vakcentrale bovendien een duidelijker beeld van zijn inkomenspositie en dat geeft vertrouwen. „Dit is het bedrag ter hoogte van ongeveer één maand huur, hypotheekrente, een nieuwe wasmachine of een grote beurt aan de auto".

De totale kosten voor het plan schat het CNV op 1 miljard euro. Maar doordat 2,5 tot drie miljoen huishoudens een hoger besteedbaar inkomen krijgen en daardoor meer gaan consumeren, wordt dit geld volgens de vakcentrale weer door het kabinet terugverdiend in de vorm van economische groei.

PvdA–leider Bos vindt dat het voorstel van het CNV „goed aansluit" bij de „werkbonus", zoals de PvdA die wil. Het gaat dan om een verhoging van de arbeidskorting, die ook voor de lagere inkomens gunstig is. Volgens Bos heeft het kabinet de afgelopen jaren de lasten met 8 miljard verzwaard, en staat daar nu een lastenverlichting tegenover van ongeveer 1 miljard. „Dat is dus „geen reparatie", aldus de PvdA–leider. Bos is het met het CNV eens, dat vooral de hogere inkomens ervan profiteren. „Dat is ook economisch niet verstandig. Mensen met een laag inkomen zijn eerder geneigd het geld uit te geven dan het op te sparen en geven daarmee dus een impuls aan de economische groei".

Minister De Geus zegt over de eis van het CNV, dat het kabinet niet het tekort van de overheid verder wil laten oplopen. De maatregelen van het kabinet hebben volgens hem bovendien tot doel om „onevenwichtigheden" uit voorgaande jaren te herstellen. De hogere inkomens moesten toen veel uitgeven aan hun particuliere ziektekostenverzekering. Dat verandert in het nieuwe stelsel voor ziektekosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer