Liturgisch centrum Apeldoorn
De gereformeerde gemeente van Apeldoorn gaat het liturgisch centrum aanpassen. De kerk aan de Graaf van Lijndenlaan vernieuwt de kansel, de lezenaar, het podium en de kerkenraadsbanken. Een ruime meerderheid van de leden stemde donderdag tijdens een vergadering met de vernieuwingen in. Enkele jaren geleden werd al gesproken over de aanpassingen. De reden van de verbouwing is dat de kerk in die tijd een nieuw orgel kreeg. Het orgel en het liturgisch centrum kregen daardoor een verschillende uitstraling. Het moet nu beter bij elkaar gaan passen.
Ook de vorm van het liturgisch centrum voldoet niet. Vooral tijdens doopdiensten is er nauwelijks ruimte voor de ouders. En bij de avondmaalsviering was er eveneens meer ruimte nodig. Om die reden krijgt de kerk een podium met een dubbele laag. Een deel van de onderste laag zal gewoonlijk fungeren als opstapje voor de bovenlaag. Wanneer er meer ruimte nodig is, wordt de tweede laag onder het podium uitgeschoven en wordt het podium op die manier een stuk groter. Wanneer de verbouwing van start gaat, is nog niet exact bekend.
VGKN-gemeente in Noordwijk
Een aantal leden van de gereformeerde kerk in Noordwijk heeft definitief besloten eigen kerkdiensten te gaan beleggen in Noordwijk en zich aan te sluiten bij de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (VGKN). „Het besluit is genomen op basis van twee informatieavonden”, aldus een persbericht. „Tijdens deze avonden bleek er voldoende draagvlak aanwezig te zijn. Niet alleen oude, maar ook jonge mensen hebben zich aangemeld, die zich willen inzetten om de kerk nieuw leven in te blazen.” Er is een comité gevormd dat van plan is spoedig eigen kerkdiensten te gaan beleggen. Over een locatie wordt nog gesproken, ook met de gemeente van de Protestantse Kerk in Nederland.
Toren voor Apeldoornse kerk
De nieuwe kerk van de protestantse wijkgemeente in Apeldoorn-Zuid, de Hofstad, krijgt een klokkentoren. In het originele ontwerp van de architect J. Borkent voor het kerkgebouw, dat in 2003 officieel in gebruik werd genomen, was al sprake van een klokkentoren. Uit kostenoverwegingen werd dat onderdeel van de nieuwbouw echter geschrapt. Het is de bedoeling dat de toren -een stalen bouwwerk van 9 meter hoog- los van het kerkgebouw komt te staan. Dat bevestigt kerkrentmeester J. Bisschop desgevraagd.
De nieuwe kerk werd gebouwd als onderkomen voor drie samengevoegde hervormde en gereformeerde wijkgemeenten in Apeldoorn-Zuid. De kerk staat op de plaats van de vroegere hervormde Pauluskerk. Dit gebouw werd afgebroken. De hervormde Sionskerk aan de Eendrachtstraat in Apeldoorn-Zuid werd verkocht en eveneens afgebroken. Op de plaats van deze kerk is inmiddels De Sionburgh gerealiseerd, bestaande uit vrijstaande woningen en een appartementengebouw. De gereformeerde Zuiderkerk aan de Arnhemseweg in Apeldoorn-Zuid werd ook gesloten en verkocht aan een projectontwikkelaar. Het is de bedoeling dat in die kerk vier cascowoningen worden gerealiseerd. In de voormalige consistorie en pastorie komen twee woningen. In de achtertuin van de kerk komt een kleinschalig appartementencomplex. De woningen gaan vanaf september in de verkoop, zo meldt de website van Kondor Wessels Projecten.
De Apeldoornse protestantse gemeente in wording heeft de laatste jaren een groot aantal kerken gesloten in verband met bezuinigingen die nodig waren door teruglopend kerkbezoek. Zo werd onder andere de monumentale gereformeerde Noorderkerk aan de P. Joubertstraat, waar jarenlang de hervormde bijzondere wijkgemeente Eben-Haëzerkerk erediensten belegde, gesloten en verkocht aan een projectontwikkelaar. De Eben-Haëzerkerk kreeg in 1995 de beschikking over een nieuw kerkgebouw aan de Zonnedauw in Apeldoorn.
Internationale diensten Kampen
In de Burgwalkerk te Kampen wordt op zondag 4 september de eerste internationale kerkdienst na de zomervakantie gehouden. Deze diensten zijn geheel in het Engels en bedoeld voor alle buitenlanders uit de regio. Vorig jaar werden de diensten bijvoorbeeld bezocht door Engelstaligen die vanwege huwelijk of werk in Nederland wonen, maar ook door vluchtelingen. Buitenlandse studenten van de Theologische Universiteit Kampen werken regelmatig mee aan de diensten.
Restauratie en verbouw Wierden
De hervormde gemeente van het Overijsselse Wierden heeft de laatste tijd druk gerestaureerd en verbouwd. Zo stond vorig jaar de Dorpskerk in de steigers en afgelopen voorjaar de bijbehorende toren. Tegelijk werd de kerk te Hoge Hexel, onderdeel van wijk 3, dit jaar uitgebreid met een aanbouw. Hierdoor zijn een nieuwe consistoriezaal, een opbaarruimte en een ruime hal ontstaan. Met het openen van een schuifwand kan de hal bij de kerkzaal getrokken worden.
De groei van de hervormde gemeente was in 1939 aanleiding om te besluiten tot aanstelling van een hulpprediker. Een paar jaar later, in 1943, besloot de kerkenraad een tweede predikantsplaats te stichten. Daarnaast groeide rond die tijd de wens onder de bewoners van de buurtschap Hoge Hexel om ter plaatse kerkdiensten te organiseren. In het jaar 1947 werd voor dit doel het gebouw voor Christelijke Belangen aan de Piksenweg als tijdelijke kerk in gebruik genomen. Een volwaardig en eigen kerkgebouw werd kort daarna gerealiseerd. Sinds het jaar 1950 beschikt ook Hoge Hexel over een eigen representatief kerkgebouw.
Op 10 september wordt de vernieuwde kerk in Hoge Hexel met een dankdienst officieel in gebruik genomen.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.