Bonden tegen nieuw personeelsplan leger
De militaire vakbonden zijn het niet eens met het nieuwe personeelsbeleid van het ministerie van Defensie. De meeste nieuwe militairen zullen de dienst na vijftien jaar moeten verlaten. De overblijvers moeten doorwerken totdat ze 60 of 65 jaar oud zijn.
Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie stelt in een brief die hij maandag aan de Kamer heeft gestuurd dat het onderscheid vervalt tussen personeel met een contract voor bepaalde tijd en militairen met een aanstelling voor onbepaalde tijd. Iedere nieuwe soldaat die vanaf 2007 instroomt, zal worden aangesteld als militair bij de krijgsmacht.
Bij gebleken geschiktheid kan een militair ook na zijn 35e bij de krijgsmacht blijven werken. Als het leger geen behoefte aan hem heeft, moet hij de dienst rond die leeftijd verlaten. Soldaten die weg moeten bij Defensie, zullen daarover een tot twee jaar van tevoren worden ingelicht.
Jaarlijks zal de krijgsmacht 5000 jongeren proberen te werven. Als dat lukt, zal het nieuwe personeelssysteem niet gaan gelden voor degenen die nu al bij het leger werken, beloofde minister Kamp van Defensie maandag in de Volkskrant.
De militairen die door het leger worden ontslagen, maken een goede kans op de arbeidsmarkt, verwacht de bewindsman. „Ze hebben dan opleidingen gevolgd, levenservaring opgedaan en iets van de wereld gezien. Ze kunnen in teamverband werken en zijn gedisciplineerd. In een vergrijzende samenleving zijn ze bijzonder aantrekkelijk voor het bedrijfsleven.”
De militaire vakbonden twijfelen daaraan. „Dat gaat misschien op voor mensen met een technische achtergrond, maar infanteristen, artilleristen en mariniers hebben niet iets specifieks geleerd waarmee ze elders aan de slag kunnen”, aldus voorzitter J. Debie van de VBM/NOV.
De bonden zijn boos onder de onzekerheid die Defensie creëert. De zekerheid van de huidige contractvormen vervalt en militairen worden overgeleverd aan de willekeur van hun werkgever, vrezen ze.