Binnenland

Rechters mogen huisarrest opleggen

Rechters kunnen vanaf volgend jaar kiezen voor huisarrest als hoofdstraf. Veroordeelden zitten dan hun straf thuis uit in plaats van in de gevangenis.

Redactie politiek
30 August 2005 09:55Gewijzigd op 14 November 2020 02:53

Minister Donner van Justitie komt begin 2006 met een wetsvoorstel waarin dat wordt geregeld. Hij kondigde dat maandag aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij huisarrest blijft de veroordeelde met een elektronische enkelband via een zender direct verbonden met een meldkamer. Zo wordt gecontroleerd of iemand zijn huis niet verlaat. Gebeurt dat wel, dan moet hij of zij alsnog de cel in.

Behalve de enkelband krijgt de veroordeelde ook regelmatig en op onverwachte momenten bezoek van justitie om te zien of de delinquent thuis geen ongeoorloofde dingen doet. Werken mag in beginsel niet als men daarvoor moet reizen, omdat dit te veel ruimte laat om te sjoemelen.

De zender kan volgens een woordvoerder van justitie zo afgesteld worden dat een betrokkene wel in zijn of haar tuin kan vertoeven. Ze krijgen verder geen vorm van begeleiding.

Huisarrest moet mogelijk worden bij delicten waar een boete of taakstraf niet voldoet, maar waarbij een gevangenisstraf niet noodzakelijk is. Het kan gaan om zaken waarbij de rechter een maatschappelijk signaal wil afgeven door toch een vrijheidsstraf op te leggen, bijvoorbeeld bij geweldsdelicten. Ook moeten combinaties van deze straffen mogelijk zijn.

In 2003 en 2004 deden ruim 2300 veroordeelden mee aan een proef met huisarrest. De proef pakte positief uit. Slechts 7 procent mislukte, meldt Donner. De betrokkenen ervoeren het ononderbroken verblijf in huis echt als een straf. Donner wil strengere regels dan in de proef. Deelnemers daaraan mochten wel buitenshuis werken of een opleiding volgen.

Verder bleek dat niet iedereen geschikt is voor huisarrest, zoals mensen met een psychische stoornis of verslaving. Een ander obstakel kan zijn dat de huisgenoten niet instemmen met de thuisstraf.

De minister moet nog met zijn collega’s van Sociale Zaken en Financiën praten over het levensonderhoud. Veroordeelden krijgen een vergoeding van 7,50 euro per dag maar verliezen hun uitkering.

Als het huisarrest een alternatief zou zijn voor celstraffen van vier tot zes maanden, komen naar schatting 5400 personen voor het huisarrest in aanmerking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer