Koopkrachtstijging bij hogere inkomens
Alleenverdieners die tweemaal modaal verdienen (60.000 euro) en kinderen hebben, gaan er volgend jaar ruim 5 procent in koopkracht op vooruit. Een bejaard echtpaar met AOW en een aanvullend pensioen van 10.000 euro zal in 2006 een vergelijkbaar percentage inkomensverhoging krijgen.
Dat blijkt uit voorlopige koopkrachtplaatjes die vrijdag zijn uitgelekt. De definitieve cijfers komen op Prinsjesdag in de openbaarheid. Eerder deze week zeiden premier Balkenende en minister Zalm al dat gezinnen met kinderen volgend jaar „duidelijk in de plus” zitten. De belangrijkste maatregelen die hun koopkracht verbeteren zijn de afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting en de afschaffing van het schoolgeld voor 16- en 17-jarigen. Ook hoeven ouders geen ziektekostenpremies meer te betalen voor hun kinderen tot 18 jaar.
Tweeverdieners waarbij de ene partner tweemaal modaal verdient en de andere een half modaal (dus samen 75.000 euro) gaan er 3,2 procent op vooruit. Dat verschil met de alleenverdieners is verklaarbaar omdat de minst verdienende partner nu via het ziekenfonds is verzekerd, waarbij de premie naar inkomen wordt geheven. Volgens jaar verdwijnt het onderscheid tussen particuliere verzekeringen en ziekenfondsen. Dat moet iedere volwassene jaarlijks een premie betalen van ruim 1000 euro.
Andere groepen gaan er niet of nauwelijks op vooruit. Tweeverdieners met kinderen en een gezamenlijk inkomen van anderhalf maal modaal (45.000 euro) krijgen volgend jaar niets meer te besteden. Gezinnen op het sociale minimum met kinderen krijgen er 1 procent bij.
Alleenstaande ouders met het minimumloon of een modaal inkomen kunnen gemiddeld 0,6 procent koopkrachtverhoging tegemoet zien. Vrijwel hetzelfde percentage geldt voor alleenstaande ouders op het sociale minimum. Een alleenstaande op het sociale minimum zonder kinderen krijgt in 2006 echter niets extra’s te besteden.
Een alleenstaande met een minimumloon krijgt er bijna 1 procent bij. Een alleenstaande die een modaal inkomen heeft, gaat een half procent omhoog. Een alleenstaande met tweemaal modaal levert 0,1 procent in.
Bij de ouderen is het beeld verschillend. Een bejaard echtpaar met een aanvullend pensioen van 10.000 euro boekt een koopkrachtverhoging van 5,3 procent. Alleenstaande ouderen met alleen AOW of een aanvullend pensioen van 5000 euro krijgen er 2 procent bij. Echtparen boven de 65 jaar die alleen AOW hebben, moeten het doen met een half procent extra. Maar een bejaard paar met AOW en een aanvullend pensioen van 10.000 euro, boekt volgend jaar een koopkrachtvooruitgang van 5,3 procent.
De verschillen zijn vooral te verklaren door de invoering van het nieuwe zorgstelsel. AOW’ers met een hoger aanvullend pensioen zijn nu veelal duur verzekerd via particuliere polissen.
Premier Balkenende vindt dat de koopkrachtplaatjes een „evenwichtig beeld” te zien geven. Dat gezinnen met hogere inkomens het meest profiteren van de lastenverlichting van het kabinet is volgens de premier „een correctie op de afgelopen jaren.”