Actie Milieudefensie bij stadhuis Rotterdam
Ongeveer vijftig actievoerders van Milieudefensie hebben vrijdagochtend twee uur lang een deel van de Coolsingel voor het Rotterdamse stadhuis geblokkeerd. De actie was een protest tegen het besluit van de gemeente om niet deel te nemen aan de landelijke ’autovrije’ dag op 18 september, aldus een woordvoerster vrijdag.
„Dat een formule–1–race door de binnenstad begin augustus wel mogelijk was maar een autovrije dag niet, gaat er bij ons niet in". Verkleed als schoonmakers in stofjassen met stofzuigers haalden leden van Milieudefensie symbolisch het fijnstof en andere uitlaatgassen uit de lucht. Ook stond midden op de Coolsingel een auto op zijn neus geparkeerd. Op een spandoek stond te lezen ’Autovrije dag, een verademing’. De politie greep niet in.
Aan de autoluwe dag op 18 september doen onder andere Amsterdam, Groningen en Eindhoven mee en verscheidene Europese steden zoals Madrid, Londen en Brussel. „Maar Rotterdam heeft, mede door het autoverkeer ruim baan te geven, juist de smerigste lucht van heel Nederland", zegt de woordvoerster. „Om autogebruik te ontmoedigen en de lucht schoner te maken moet de gemeente de parkeertarieven verhogen en meer 80–kilometerzones instellen op de snelwegen rond de stad. Als laatste van de grote steden voorziet Rotterdam nu eindelijk de stadsbussen van roetfilters".
In een reactie zegt de woordvoerder van wethouder S. Hulman (Verkeer) dat er voor een ’autovrije’ dag nu eenmaal geen meerderheid is in de gemeenteraad. „Wij doen niet aan symboolpolitiek zoals deze actie van Milieudefensie is, maar zoeken naar structurele oplossingen. We werken al langer aan maatregelen voor een betere doorstroming van het verkeer, zoals groene golven. We laten geregeld de luchtkwaliteit meten en zijn voorstander van meer 80–kilometerzones op de ring rond Rotterdam. De zone bij Overschie is al een succes", aldus de woordvoerder.
In april hield Milieudefensie een vergelijkbare actie op de Stille Veerkade en de Amsterdamse Veerkade in Den Haag omdat het al jaren „de meest vervuilde straten van Nederland" zouden zijn.