EU-experts: Nederlandse ophokplicht overdreven
Experts van de Europese Unie vinden de Nederlandse ophokplicht overdreven. Hoewel de deskundigen zich wel ernstige zorgen maken over de mogelijke verspreiding van de vogelpest uit Rusland naar Europa, is het volgens hen momenteel niet nodig om verdere maatregelen te nemen.
Voor een Europese ophokplicht is momenteel geen noodzaak, zo bleek donderdag na afloop van een overleg over de vogelgriep. „Het directe risico van trekvogels is miniem tot laag”, menen de experts, doelend op trekvogels die vanuit uitbraakgebieden in Siberië naar Europa zouden kunnen vliegen.
„Er waren toch ook wel landen die begrip hadden voor onze aanpak”, aldus viroloog prof. A. Osterhaus na afloop in een reactie. Hij gaf namens Nederland een toelichting. Osterhaus verdedigt de Nederlandse ophokplicht: „Er komen heel veel trekvogels bij ons. De concentratie pluimvee, zeker ook met vrije uitloop, is in Nederland heel hoog.” Vanwege de uitbraak van een eerdere variant van de vogelpest in Nederland in 1999 en 2000 moesten 30 miljoen kippen worden afgemaakt. Volgens de EU bedroeg de economische schade destijds meer dan 150 miljoen euro.
De Europese Commissie riep lidstaten donderdag wel op om inspecties te verscherpen en zegde extra geld toe om een mogelijke verspreiding van de vogelpest naar Europa tijdig op te merken. Om de inspanningen van de verschillende lidstaten te coördineren heeft de commissie voor over een paar weken een bijeenkomst gepland. De Franse president Jacques Chirac zei dat hij geen kosten zal sparen om Frankrijk te beschermen tegen de vogelpest.
Het ziet ernaar uit dat de uitbraak van de vogelpest in vijf regio’s in Siberië onder controle is, liet Ruslands belangrijkste gezondheidszorgfunctionaris, Gennadi Onisjtsjenko, donderdag weten. Hij ontkrachtte geruchten dat de vogelpest nog een Siberische regio, Gorno-Altai, heeft bereikt.
De uitbraak in de vijf Siberische regio’s en in een regio in het Oeralgebergte, dat de grens vormt tussen het Aziatische en het Europese deel van Rusland, heeft ongeveer 11.000 vogels het leven gekost. Nog eens 127.000 vogels zijn uit voorzorg afgemaakt. De EU heeft de import van pluimvee uit Rusland al verboden.
De deskundigen hebben donderdag niet gesproken over het gezondheidsrisico voor mensen. Het vogelgriepvirus in Azië en Rusland kan immers overspringen op mensen. „Maar de kans dat het via trekvogels gaat is heel, heel erg klein”, aldus een deskundige. „Via varkens is de kans iets minder klein, maar die vliegen gelukkig niet.”
De ophokplicht voor commercieel pluimvee hoeft in Nederland niet te worden uitgebreid naar hobbydieren. De rechtbank in Den Haag verwierp donderdag bezwaren van een dierenarts tegen de vrijstelling voor fazanten, dieren in dierentuinen en siervogels en ander pluimvee bij mensen in de achtertuin.