Betere voorlichting medische studenten
Nederlandse universiteiten gaan studenten geneeskunde beter voorlichten over de gevaren van werken met bloed dat mogelijk besmet is met hiv. Dat hebben de opleidingsdirecteuren van medische universiteiten donderdag besloten.
De directeuren kwamen bijeen naar aanleiding van de mogelijke besmetting van een studente geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. Bij een praticumles kwam ze in aanraking met besmet bloed. Het bloed was voorafgaand aan de les niet op virussen getest.
„De opleidingen gaan meer aandacht besteden aan manieren waarop studenten zichzelf moeten beschermen tegen besmet materiaal”, aldus een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU). „Die voorlichting wordt onderdeel van het studieprogramma. Het incident op het UMC heeft aangetoond hoe belangrijk het is dat studenten die richtlijnen haarscherp in de gaten houden.”
Ook hebben de opleidingsdirecteuren besloten de richtlijnen voor werken met bloed kritisch te bekijken en mogelijk aan te scherpen. De opleidingen wisselen hun eigen richtlijnen met elkaar uit, zodat ze met elkaar vergeleken kunnen worden. „Op deze manier kunnen de universiteiten bekijken of ze nog iets van elkaar kunnen leren”, aldus de VSNU-woordvoerder.