Excuses aan ‘goede’ Sudeten-Duitsers
De Tsjechische regering heeft woensdag officieel haar verontschuldigingen aangeboden aan de etnische Duitsers die zich kort voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetten tegen de nazi’s, maar na de oorlog toch als tweederangsburgers of zelfs als vijanden werden behandeld in Tsjechoslowakije.
De regering van premier Jiri Paroubek bedankte de etnische Duitsers die tijdens de bezetting door nazi-Duitsland trouw bleven aan Tsjechoslowakije en verzet pleegden tegen de bezetter en betuigde oprechte spijt dat zij daarvoor na de oorlog niet de verdiende erkenning hadden gekregen. Paroubek kondigde aan omgerekend een miljoen euro uit te geven om de daden van deze ’goede’ Sudeten-Duitsers extra te belichten en hen te eren.
Na de Tweede Wereldoorlog werden op grond van decreten van de Tsjechoslowaakse president Edvard Benes 3 miljoen Sudeten-Duitsers het land uitgezet en hun bezittingen geconfisqueerd omdat zij hadden gecollaboreerd met de bezetter. De deportaties verliepen vaak met grof geweld en tientallen Duitsers vonden de dood. Er waren echter ook zo’n 200.000 Sudeten-Duitsers die zich tegen de bezetting door de nazi’s hadden verzet en daarom mochten blijven. Deze groep werd echter ook met groot wantrouwen bekeken en slecht behandeld door de Tsjechen en de Slowaken, wat velen ertoe deed besluiten het land alsnog te verlaten.