Binnenland

Kabinet heeft 200 miljoen extra voor kinderopvang

Het kabinet trekt 200 miljoen euro extra uit voor kinderopvang. Eerder was nog het plan om de subsidie aan ouders met 100 miljoen euro te verhogen. Minister De Geus van Sociale Zaken meldde woensdag dat op zijn voorstel de overheidsbijdrage verder wordt verruimd.

ANP
24 August 2005 17:04Gewijzigd op 14 November 2020 02:52

Voor veel gezinnen is de kinderopvang te duur sinds op 1 januari dit jaar een nieuwe wet van kracht is. Daarin staat dat ouders, werkgevers en overheid ieder eenderde van de kosten van kinderopvang moeten betalen. De extra 200 miljoen euro betekent een verhoging van de overheidskosten met een kwart.

Volgens De Geus trekt het kabinet in totaal ruim 1,5 miljard extra uit voor lastenverlichting, bovenop het bedrag van 1 miljard dat daarvoor al eerder werd gereserveerd. Het extra geld wordt betaald uit belastingmeevallers. Het financieringstekort zal volgend minister Zalm van Financiën in 2006 uitkomen op 1,8 procent van het bruto binnenlands product, ver onder de EU-norm van 3 procent.

Zalm had ook goed nieuws voor het bedrijfsleven. De vennootschapsbelasting gaat volgend jaar van 30,5 naar 29,9 procent. Hiermee worden werkgevers gecompenseerd voor het feit dat zij een hogere zorgpremie moeten betalen dan eerder was aangekondigd.

Volgens De Geus profiteren vooral gezinnen met kinderen van de maatregelen van het kabinet. Zij gaan er in een aantal gevallen fors op vooruit. Ook de koopkracht van de meeste andere inkomensgroepen wordt beter. Maar niet iedereen komt volgend jaar in de plus. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid zei woensdag dat zelfs in de ’rijke’ paarse jaren er jaarlijks groepen op achteruit gingen.

Volgens Zalm blijft de achteruitgang volgend jaar in de meeste gevallen beperkt, maar is er hier en daar sprake van een „stevige min”. Maar de sociale minima blijft koopkrachtverlies bespaard, aldus de VVD-bewindsman.

CAO-coördinator W. Wind van de FNV is blij dat het kabinet meer geld uittrekt voor de kinderopvang. De vakcentrale roept al enige tijd dat minimaal 200 miljoen euro extra nodig is om betalingsproblemen voor ouders op te lossen.

Maar over het totale pakket van koopkrachtmaatregelen is de vakbeweging nog niet tevreden. Voor zowel de FNV als het CNV is het onduidelijk of mensen erop vooruit gaan, of dat het kabinet alleen inzet op koopkrachtbehoud.

Bij MKB-Nederland overheerst teleurstelling. Volgens MKB-secretaris sociale zaken K. Kuiper zit er voor ondernemers „geen enkel zoet in het pakket van het kabinet” in de vorm van lastenverlichting.

Bovendien noemt Kuiper het „fundamenteel onjuist” om werkgevers een hogere zorgpremie te laten betalen om de kosten voor AOW’ers met een aanvullend pensioen, vutters, werknemers met een prepensioen en zelfstandigen in het nieuwe zorgstelsel beperkt te houden. Zij vraagt zich af of de compensatie via de vennootschapsbelasting voor het midden- en kleinbedrijf voldoende is.

De Raad Nederlandse Detailhandel is blij met de lastenverlichting voor burgers, maar hoopt dat het kabinet ook het BTW-tarief (6 en 19 procent) wil verlagen. Nu heeft Nederland nog een hoger tarief dan bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. „Het is een simpele maatregel die meteen van invloed is op de prijzen en goed is voor het consumentenvertrouwen”, aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer