Cultuur & boeken

Eenvoudige uitleg van 100 psalmverzen

Titel:

B. T. Beeke-Verweij
24 August 2005 07:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:52

”U alleen, U loven wij. Berijmde psalmen uitgelegd voor kinderen”
Auteur: B. Stam
Uitgeverij: Den Hertog, Houten, 2005
ISBN 90 331 1869 6
Pagina’s: 211
Prijs: € 14,50. De psalmen zijn een schatkamer in de Bijbel. We zingen de psalmen in de kerk, op school en thuis. Maar sommige psalmen zijn moeilijk te begrijpen. In het boek ”U alleen, U loven wij” van B. Stam worden honderd bekende psalmverzen eenvoudig uitgelegd.

Het boek Psalmen is het bekendste boek van de Bijbel. De berijmde psalmen worden veel gezongen. Op school en thuis leren kinderen heel wat psalmversjes uit het hoofd. Het woord ”psalmen” betekent: zingen met muziek.

In onze taal hebben verschillende mensen de psalmen op rijm gezet. De psalmberijming die in dit boekje wordt gebruikt, is die van 1773. Hierin staan soms moeilijke woorden. Ook woorden die wij niet meer gebruiken. Daarom is het goed om er samen over na te denken. Wat zingen we eigenlijk? En hoe zingen wij de psalmen? Wie zelf het grote belang hiervan ziet, zal ook proberen de psalmverzen aan onze kinderen uit te leggen.

Honderd bekende psalmverzen worden in dit boekje uitgelegd. Dat is een keuze. Begonnen wordt met psalm 1:1 en geëindigd met het derde vers van het Gebed des Heeren. Ieder stukje bestaat uit twee bladzijden. Eerst wordt het thema van het psalmvers genoemd. Daarna volgt de berijmde psalm. Vervolgens wordt het thema actueel gemaakt. Vaak door iets te vertellen over de context van het psalmvers: hoe de psalm ontstaan is, wie de dichter is, welke gebeurtenis leidde tot het maken van deze psalm.

Eenvoudige beelden
Soms gebruikt de schrijver een eenvoudig beeld uit het kinderleven. Zoals bij psalm 42:1. „…Mis jij je vader of moeder wel eens? Als je een lange tijd niet bij je ouders bent geweest, wil je ze graag ontmoeten. Je verlangt ernaar om hen weer te zien. En bij hen te zijn. De kinderen van God verlangen naar God. Het liefst willen ze heel dicht bij God zijn. Zij komen graag in Zijn huis, de kerk, waar de Heere wil spreken. En waar de Heere wordt gediend…”

Dan wordt het psalmvers echt uitgelegd. Wat staat er precies? Wat betekent dat woord of die zin? Psalm 113:4 „…Wie is aan onzen God gelijk, Die armen opricht uit het slijk? Niemand is gelijk aan God. Hij zoekt armen op. Hij haalt hen uit de zonde (het slijk). Het lijkt net of ze van de mesthoop komen. Maar God reinigt hen. Voor nooddruftigen (mensen die in nood en ellende zijn) is de Heere goed…”

Ten slotte volgt een kort stukje waarin de toepassing is verwerkt. Vaak gebeurt dit aan de hand van een aantal vragen, of door een samenvatting van het geheel. Afsluitend is er een kader waarin de desbetreffende onberijmde psalmverzen staan.

Zingen
Dit boekje is beslist een aanrader voor jonge gezinnen. Het kan goed door kinderen vanaf ongeveer acht jaar zelfstandig worden gelezen. Als kinderen een psalm moeten leren die hierin besproken wordt, zullen ze er zeker steun aan hebben. Maar het kan ook goed worden gebruikt bij de huisgodsdienstoefening, ’s avonds aan tafel of op de zondagmiddag. Natuurlijk wordt de psalm dan ook gezongen!

Vergelijking met het psalmrooster van twee willekeurige reformatorische basisscholen leert dat ongeveer de helft van de hier geboden psalmen wordt aangeleerd. Ook voor onderwijzend personeel kan het boek dus een goede handreiking zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer