Koninklijk Huis

Hamlet in Swaziland

Voor Sheakespeare zou er stof tot schrijven te over zijn in het koninklijk paleis in Swaziland. Daar lijkt een modern Afrikaans koningsdrama ophanden, al zal de afloop niet zo dodelijk zijn als Sheakespeares Hamlet. Zes leden van de koninklijke familie in Swaziland zijn namelijk uit het paleis verdreven. Ze droegen dreadlocks (vlechtjes) en ze rookten marihuana. Verder denken ze aanhangers van het rastafari-geloof te zijn. Ze beweren dat door het roken van marihuana contact met de Schepper mogelijk is.

30 May 2002 15:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:35
De in 1968 geboren koning Mswati van Swaziland heft het glas op zijn dertigste verjaardag. - Foto EPA
De in 1968 geboren koning Mswati van Swaziland heft het glas op zijn dertigste verjaardag. - Foto EPA

Koning Mswati III zou het niet langer hebben kunnen aanzien. Hij heeft de zes uit zijn paleis gezet, want ze zouden ook nog eens grove taal tegen Zijne Majesteit hebben gebezigd. Toen de zes vervolgens hun intrek namen in het paleis van wijlen koning Sobhuza III, kregen ze te horen dat ze dat moesten verlaten. Precies zoals in oude sages gebeurt, claimen de zes dat ze een belangrijke boodschap voor de koning hebben. Die zouden ze niet kunnen overbrengen, omdat de paleiswachten hen dat verbieden. Ze zouden namelijk een visioen te zien hebben gekregen over het bewind van de huidige vorst, Mswati III.

Koning Mswati III (1968) voert het bewind over Swaziland sinds 1986. Hij was dus nog geen twintig toen hij werd ingezworen. Swaziland is een koninkrijkje met een miljoen inwoners. Het ligt tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Mswati regeert in de stijl van zijn vader, Sobhuza III. Die schafte in 1973 de grondwet af en verbood politieke partijen. Daarmee is Swaziland een van ’s werelds absolute monarchieën.

De koning van Swaziland mag net zo veel vrouwen hebben als hij wil. Maar in 2000 gaf Mswati te kennen dat hij zou stoppen bij het volmaakte getal zeven. Hij deed die mededeling op de jaarlijkse feestdag waarop de Umhlanga Reed Dance plaatsheeft. Tijdens dat ritueel aanschouwde de vorst zo’n 20.000 fraai uitgedoste vrouwen in Lomamba, waar hij er naar verwachting een zou uitkiezen. Tot veler teleurstelling deed hij dat niet. Pas afgelopen dinsdag trouwde hij zijn achtste bruid. Op zich evenaart de koning daarmee nog lang niet zijn vader, die zestig vrouwen bezat.

Een grote koninklijke familie met veel nakomelingen (alleen al 200 van Sobhuza II) kost niet alleen veel geld. Mswati lijkt ook alle zeilen bij te moeten zetten om het rustig te houden in de paleizen. Zelf is hij intussen vader van zo’n vijftien kinderen. Bovendien heeft Mswati de nodige oppositie vanuit het land te verduren vanwege zijn autocratische manier van regeren. De zaak van de zes recalcitrante familieleden komt hem daarom niet gelegen.

Nog niet zo lang geleden decreteerde Mswati dat alle tienermeisjes van Swaziland rode linten zouden dragen als teken van hun maagdelijkheid. Verder moesten ze handen schudden met mannen vermijden. Ook legde hij aan jonge meisjes een verbod op om seks te hebben gedurende vijf jaar. Daarmee wilde de koning dat de Swazilandse meisjes rein zouden blijven. Ook zou hij hiermee de verspreiding van het HIV-virus, dat aids ten gevolge kan hebben, willen beperken. Teenagers reageerden boos. Ze zeiden dat ze graag eens een bewijs wilden zien of de koning zelf dan zijn Ophelia’s -van wie sommigen beneden de twintig jaar zijn- vijf jaar lang niet aanraakte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer