Regenval Alpen brengt geen hoogwater in Nederland
De aanhoudende zware regenval in de Alpen veroorzaakt zeer waarschijnlijk geen hoogwater in de Nederlandse rivieren. Extreem hoogwater in de grote rivieren komt in de zomermaanden in Nederland bijna nooit voor.
Dat zegt een woordvoerder van het Infocentrum Binnenwateren in Lelystad. In de zomermaanden vlakt de extreme hoeveelheid regenwater uit de Alpen af over het hele stroomgebied van de Rijn. Ook heeft het rivierwater onderweg naar Nederland voldoende ruimte om weg te vloeien in uiterwaarden en in tal van nevengeulen, waar in de zomer niet veel water in staat. Bovendien zakt de regen zelf ook dieper weg in de bodem, omdat de grond niet zoals in de winter verzadigd of bevroren is. Daarnaast verdampt een deel van de watermassa door de hogere buitentemperaturen.
De Rijn bij Lobith bereikte dinsdag een stand van 8.65 meter, wat vrij laag is. Gemiddeld heeft de Rijn daar een waterstand van 9 tot 9.50 meter. Voor de komende twee dagen voorzien de waterbeheerders wel een lichte stijging, maar daarna zakt het water alweer omdat dan geen zware regenval meer wordt verwacht. Pas bij een waterstand van ongeveer 13.00 meter en stijging gaan waterbeheerders extra opletten. Nu alle dijken verzwaard zijn, ontstaan pas ernstige problemen met hoogwater als de Rijn een stand van meer dan 15.00 meter bij Lobith bereikt.