Binnenland

Opnieuw geen protestant en geen adel

Opnieuw geen protestant, opnieuw niet van adel. De jonge generaties Oranjes kiezen er niet meer voor vrouwen uit adellijke kring te huwen. Donderdag geeft de derde zoon van prinses Margriet, prins Pieter-Christiaan, het jawoord aan een burgervrouw. De rooms-katholieke Anita van Eijk uit Noordwijk is de nieuwe tantezegster van de Koningin.

W. G. Hulsman
23 August 2005 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:52
APELDOORN – Prins Pieter Christiaan en Anita van Eijk leerden elkaar in Londen kennen. - Foto ANP
APELDOORN – Prins Pieter Christiaan en Anita van Eijk leerden elkaar in Londen kennen. - Foto ANP

Anita van Eijk zal haar weg wel vinden in de koninklijke familie. Ze heeft een internationale opvoeding en een goede opleiding. De 35-jarige bruid kwam in het Zwitserse Neuchâtel ter wereld. Zij woonde met haar ouders in Frankrijk en in het Aziatische Singapore. Na het lyceum startte zij een studie Engels aan de Rijksuniversiteit Leiden, na een jaar stapte zij over naar de opleiding communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, waar zij in 1996 haar bul haalde.

Qua werk sluit haar loopbaan ook aan bij die van menig Oranje: een baan in de financiële sector en ook nog eens in Londen, waar onder anderen de prinsen Friso en Constantijn werk vonden. Anita van Eijk werkte er onder meer voor het financieel analistenkantoor Bloomberg en later voor veilinghuis Christie’s en de zakenbank J.P. Morgan.

In de Engelse hoofdstad kwam ze haar prins tegen, een „warm en goed persoon, enthousiast en iemand met superveel humor”, zoals Anita eerder zei. Pieter-Christiaan -meester in de rechten- werkte van 2000 tot 2003 in de Londense hoofdstad bij Equity Capital Markets, een joint venture van ABN AMRO en NM Rothschild.

Tijdens een feest van gezamenlijke vrienden sloeg de vonk over. Gekscherend noemde het tweetal zich vaak een „bankstel”, verwijzend naar hun werkkring. Op het dak van Paleis Het Loo vroeg Pieter-Christiaan zijn vriendin ten huwelijk, zo vertelde de 33-jarige prins op 25 februari bij de bekendmaking van de verloving.

Historische locatie
Op deze voor de Oranjes historische locatie, waar overgrootmoeder Wilhelmina lang woonde en vlak bij het ouderlijk huis van de bruidegom, treedt het tweetal donderdag in het huwelijk. Om twee uur zal burgemeester G. J. de Graaf van Apeldoorn in aanwezigheid van de familie het burgerlijk huwelijk voltrekken. Vrienden van het stel zijn getuigen. Aansluitend wordt voor genodigden een receptie gehouden.

Twee dagen later vindt de kerkelijke inzegening van het huwelijk plaats in de historische Grote of Sint-Jeroenskerk in Noordwijk-Binnen. Voorganger tijdens de dienst is de doopsgezinde predikant ds. H. Leegte uit Amsterdam. Tijdens de dienst zal prinses Christina zingen. Verder werkt de Leidse Cantorij onder leiding van Hans Brons mee en zal de vaste organist van de Grote Kerk, Jaco van Leeuwen, het Knipscheer-orgel uit 1840 bespelen.

De dienst begint zaterdag om drie uur. Voor die tijd wordt de naaste familie opgevangen in het stadhuis van Noordwijk. Als de ruim 700 gasten en de familieleden binnen zijn, zullen de bruid en de bruidegom apart arriveren bij de kerk, vergezeld door een van hun ouders. Getuige tijdens de dienst zijn de 88-jarige ”Soldaat van Oranje” Erik Hazelhoff Roelfzema en Pieter-Christiaans broer prins Bernhard. Anita heeft haar zus Caroline en een vriendin gevraagd.

De veiligheidsmaatregelen rond het huwelijk zijn omvangrijk. Zeker 150 politie- en beveiligingsmensen bewaken de omgeving van de kerk, zo meldde burgemeester Groen van Noordwijk eerder deze maand. Ook een bomcheck maakt deel uit van de maatregelen.

Gordel
Na het huwelijk wil het bruidspaar, dat een appartement binnen de Amsterdamse grachtengordel heeft, blijven werken. Pieter-Christiaan als majoor -beroeps bepaalde tijd- bij de directie operaties van de staf Koninklijke Marechaussee in Den Haag. De prins houdt zich bezig met adviezen over grensbewaking. En Hare Hoogheid prinses Anita van Oranje-Nassau van Vollenhoven-van Eijk -zoals zij na donderdag heet- zal als zelfstandig ondernemer in de mode aan de gang gaan. Wat dat precies inhoud is nog niet bekendgemaakt.

Met het huwelijk verliest Pieter-Christiaan definitief zijn recht op de troon. Na overleg met koningin Beatrix en premier Balkenende heeft de prins ervan afgezien om goedkeuring voor het huwelijk te vragen aan de Staten-Generaal. Troonopvolging was al een theoretische kwestie, met zo veel „broers en neven”, zei Pieter-Christiaan bij de aankondiging van zijn verloving. De Apeldoornse prins stond nummer tien in de rij en als Willem-Alexander de troon bestijgt, verliezen de kinderen van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven sowieso het recht op de troon. Vanaf donderdag maakt de bruidegom geen deel meer uit van het Koninklijk Huis. Het lidmaatschap van de koninklijke familie blijft ongewijzigd.

Datzelfde geldt voor de jongste zoon van prinses Margriet, prins Floris, die op 20 oktober in Naarden met Aimée Söhngen trouwt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer