Kerk & religie

Bezoekers Lowlands krijgen lolly met bijbeltekst

Als een kleine Gideonsbende zijn ze op Lowlands aanwezig. Zo’n 50 overwegend jonge mensen willen te midden van de bijna 55.000 bezoekers van het driedaagse house- en dancefeest een christelijk getuigenis laten horen. Door het geven van praktische hulp, het aanbieden van een ontbijt of lunch en het uitdelen van lolly’s met bijbelteksten proberen ze met het publiek in gesprek te komen.

22 August 2005 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 02:52
BIDDINGHUIZEN – Jongeren bij een evangelisatietent in gesprek met een bezoeker van het muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen. De slogan van het evangelisatieproject was: ”Help!... is on the Way”. Foto ANP
BIDDINGHUIZEN – Jongeren bij een evangelisatietent in gesprek met een bezoeker van het muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen. De slogan van het evangelisatieproject was: ”Help!... is on the Way”. Foto ANP

Lowlands, zaterdag kort na middernacht. Vanaf verschillende podia dreunt housemuziek over het festivalterrein. Hier treden groepen op met namen als ”Death from above”, ”Bad religion” en ”Buiten Westen”. Lichtflitsen en rookpluimen bepalen behalve flinke decibellen mede de sfeer. Boven op een grote feesttent valt een beeld van boeddha op.

Op het terrein, bezaaid met plastic afval, loopt een overwegend jong publiek. Een jongen met een rode hanenkam snelt naar een muziekpodium. Hij botst bijna op tegen een man met lang haar, geheel in het zwart gestoken, die wezenloos voor zich uit kijkt. In de menigte vallen verschillende T-shirts met doodskoppen op.

„Laat je niet overweldigen door de massa, maar richt je op het individu”, zegt Caroline Govers, initiator van het evangelisatiewerk op Lowlands. Ze stapt af op een jonge vrouw, die met een biertje in de hand staat te wachten op een mobiel bellende vriendin. „Ken je Jezus?” vraagt Caroline. De vrouw antwoordt bevestigend. „Kent Hij jou ook?” „Nee, het lukt me niet Hem toe te laten in mijn hart.”

Er ontstaat een geanimeerd gesprek met de 20-jarige Ilse, die voor de vijfde keer op Lowlands is. De Bijbel is haar niet vreemd; ze heeft op een christelijke school gezeten. Caroline wijst haar op de Heere Jezus, Die de Weg en de Waarheid en het Leven is. „Ik blijf het moeilijk vinden, maar ik denk er zeker over na”, zegt Ilse.

Rebellie
Contacten met bezoekers zijn snel gelegd, is de ervaring van Caroline. „Ik heb veel jongeren gesproken die het programma niet eens kennen. Ze komen voor de sfeer. Intussen beseffen ze niet dat hier een geest van rebellie en onreinheid heerst. Bij de ingang worden condooms uitgedeeld. Daarmee is de norm aangegeven.”

Op Camping 1 -veel festivalgangers kamperen op Lowlands- staan honderden tenten op een kluit. ”Iedereen is gek behalve wij” luidt de tekst op een zwart-wit geblokte vlag die boven een boogtentje uitsteekt. Ergens halverwege het looppad valt een groene legertent op, de uitvalsbasis voor het evangelisatiewerk. Links voor de ingang staat een houten kruis. Rechts staat een rood spandoek met het opschrift: ”HELP!… is on the Way”.

De slogan is volgens Caroline bewust gekozen. „We wilden niet heel confronterend te werk gaan. Je moet de grond ploegen met liefde, voordat je kunt zaaien. Jezus at met Farizeeën en tollenaars. Wij bieden de bezoekers van Lowlands aan bij ons te komen ontbijten of lunchen of gewoon een kopje koffie te drinken. We willen in alle opzichten hulp bieden: emotioneel, geestelijk maar ook praktisch. Uiteindelijk hebben we allemaal de hulp nodig van Jezus, Die de Weg is. Daarom hebben we Way met een hoofdletter geschreven.”

Op het pad deelt Dirk-Jan Boerman uit Nieuwerkerk aan den IJssel -gestoken in een rood T-shirt met dezelfde slogan als die op het spandoek- lolly’s uit aan voorbijgangers. Aan elk stokje is een kleurig kaartje met een bijbeltekst bevestigd. In totaal worden 38 verschillende bijbelwoorden onder de bezoekers verspreid.

Een meisje neemt welwillend een lolly aan, maar heeft geen behoefte aan een gesprek. „Ik heb m’n eigen visie op het geloof en ik heb geen zin om te gaan discussiëren. Anders zijn we over twee dagen nog bezig.” Als ze verder loopt, zegt Dirk-Jan dat ze altijd welkom is voor een kop koffie of thee.

Een jongen met het opschrift ”Death” op zijn zwarte T-shirt loopt aarzelend richting de legertent. „Hebben jullie twee kaarsen voor me?” vraagt hij. Terwijl Caroline ernaar op zoek gaat, vraagt de bezoeker aan Dirk-Jan: „Wat doen jullie hier eigenlijk?” „Wij willen iets laten zien van de liefde van Jezus”, reageert de student van de TU Delft, die ook regelmatig evangelisatiewerk doet voor de stichting Naar House.

Twee andere vrijwilligers, Stefan en Suzanne Meijer uit Capelle aan den IJssel, komen net terug van een rondgang over de camping. „We willen graag iets van Jezus laten zien door te dienen”, zegt Stefan. „Artiesten roepen hier op tot zelfmoord, agressie en seks. Doe waar je zin in hebt. Maar te midden van veel duisternis en drugs ontmoet je hier jongeren met wie je goed kunt praten.”

Provocatie
Terwijl de christelijke jongeren evangeliseren, zijn in het gebouw van christengemeente Shekinah in Dronten mensen uit verschillende kerken bijeen om voor het werk te bidden. Hoewel Lowlands al dertien jaar op het grondgebied van de gemeente Dronten plaatsheeft, hebben de plaatselijke kerken er eerder geen aandacht aan besteed, zegt Carla Kwakkel van de gebedsgroep.

Dit jaar werden verschillende mensen wakker geschud toen ze een aankondiging lazen van een optreden van Marilyn Manson, die zich „de belichaming van de antichrist” noemt, op Lowlands 2005. „In de aankondiging stond een regel uit Psalm 100. Dat hebben we als een duidelijke provocatie ervaren”, zegt Carla Kwakkel.

De gebedsgroep en het evangelisatieteam werken tijdens Lowlands nauw samen. Caroline Govers: „Het kleinste dorp in Nederland heeft een kerk en een kroeg. Op Lowlands zijn tientallen kroegen, maar is er geen kerk. Wij willen laten zien dat de kerk in Nederland niet dood is.”

In de vroege zaterdagochtend spreekt Caroline op het festivalterrein een man en een vrouw aan, gekleed in gothic-stijl. Aan het eind van een langdurig gesprek laat ze hen een lolly uitkiezen. Ze wijst op de tekst die eraan vast zit. „Wil je die voorlezen?” Te midden van het muzikale kabaal leest de man: „Bidt, en u zal gegeven worden; zoekt, en gij zult vinden; klopt, en u zal opengedaan worden.” Voordat hij afscheid neemt van Caroline, stopt hij de tekst zorgvuldig in zijn portemonnee.

Even verderop ligt een man met dichte ogen op zijn rug in het gras. Caroline gaat even door de knieën. Ze krijgt geen contact, maar laat wel iets bij hem achter. Als de man vroeg of laat zijn ogen open doet, zal hij tussen z’n vingers een lolly met een bijbeltekst aantreffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer