Buitenland

Ontruiming Gazastrook bijna voltooid

Buitenlandredactie
22 August 2005 07:09Gewijzigd op 14 November 2020 02:52
GUSH KATIF - Een vader verlaat samen met zijn dochter de nederzetting Atzmona. Atzmona is een van de laatste nederzettingen die ontruimd is. Foto ANP
GUSH KATIF - Een vader verlaat samen met zijn dochter de nederzetting Atzmona. Atzmona is een van de laatste nederzettingen die ontruimd is. Foto ANP

b> KATIF - Twintig van de 21 joodse nederzettingen in de Gazastrook zijn ontruimd. Dat heeft het Israëlische leger zondag bekendgemaakt. Duizenden Israëlische soldaten ontruimden zondag vier van de laatste vijf joodse nederzettingen in de Gazastrook. De laatste nederzetting, Netzarim, zou maandag worden ontruimd.

In Sanur, een van de vier nederzettingen op de Westoever die komende week worden ontruimd, kwamen joodse extremisten in botsing met soldaten. Tien soldaten raakten daarbij lichtgewond.

De Israëlische premier Ariel Sharon noemde het gewelddadige verzet waarop het leger de afgelopen week in sommige nederzettingen in de Gazastrook is gestuit „vandalisme” en zei dat de kolonistenleiders, ooit zijn vrienden en bondgenoten, het lijden van hun volgelingen voor politieke doeleinden uitbuiten.

De gedwongen evacuatie van de 21 nederzettingen in de Gazastrook begon woensdag, ruim een jaar nadat Sharon besloot om na 38 jaar een eind te maken aan de Israëlische bezetting van het gebied. Het leger had gedacht dat het drie weken over de evacuaties zou doen.

In een nederzetting die de afgelopen week al werd ontruimd walsten bulldozers van het leger zondag meer dan dertig huizen plat. Voor de sloop begon gingen soldaten alle huizen langs, om te kijken of zich er nog mensen bevonden.

Ook in de nederzetting Dugit werden huizen met de grond gelijkgemaakt. In de Gazastrook heerst grote woningnood en de Palestijnen willen op de grond die door de ontruiming van de nederzettingen vrijkomt, flats bouwen.

In Katif reed een bulldozer het toegangshek plat, dat door de bewoners van de nederzetting op slot was gedaan. Ook was er een barricade opgeworpen, die in brand was gestoken. Bewoner Haim Ben-Arieh schudde de commandant van een groep soldaten die hem en zijn gezin uit huis kwam zetten de hand en riep hem op niet aan de evacuatie mee te werken. „Het spijt me erg”, antwoordde de militair, die zijn tranen moeilijk leek te kunnen bedwingen, en hij gaf het gezin tot na het middaggebed om te vertrekken. Ben-Arieh begon daarop zijn heg te knippen en zei: „Ik hou van deze plek en ik zal er tot het bittere eind voor blijven zorgen.”

’s Morgens werd in Katif een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor een bewoonster die vorig jaar samen met haar vier kinderen op een weg in de Gazastrook door Palestijnse extremisten werd doodgeschoten.

Bewoners van Atzmona hadden een namaakbegraafplaats gemaakt van kartonnen grafstenen met de namen van een reeks „vijanden van de joden” uit de geschiedenis, zoals Titus, Haman, Hitler en Arafat. Een blanco „grafsteen” was gereserveerd voor „iedereen die joden uit hun huizen zet”, zei Yehoyada, een 14-jarige jongen uit de nederzetting Efrat op de Westoever.

Zondag werd bekend dat de 600 bewoners van Netzarim in elk geval tijdelijk gehuisvest zullen worden in Ariel, een nederzetting op de Westoever. Ariel is een van de nederzettingen die Sharon ook als de Palestijnen een eigen staat krijgen hoopt te kunnen behouden, maar die op grond van de zogenoemde routekaart voor de vrede mogen de joodse nederzettingen niet worden uitgebreid. Volgens de Israëlische krant Yediot Ahronot overwegen de kolonisten uit Netzarim wel degelijk zich voorgoed in Ariel te vestigen.

Een groep kolonisten uit Gush Katif is naar verluidt van plan een tentenkamp op te slaan in de Israëlische Negevwoestijn, niet ver van de Gazastrook. Volgens de voorzitter van het bestuur van Gush Katif heeft de Israëlische regering niet voor vervangende huisvesting gezorgd. De regering spreekt dit tegen.

De Palestijnse president Abbas zei op een gezamenlijke persconferentie met de Amerikaanse gezant David Welsh dat na de ontruiming van de Gazastrook vaart moet worden gezet achter het realiseren van de tweestatenoplossing. „Een Palestijnse staat zal in vrede zij aan zij leven met de staat Israël”, benadrukte Abbas. Hij zei dat de Verenigde Staten de Palestijnen omgerekend 40 miljoen euro aan hulp hebben toegezegd voor woningbouwprojecten en maatregelen ter verbetering van de werkgelegenheid. Voor watervoorzieningsprojecten geven de VS nog eens 30 miljoen euro.

Het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina, (DFLP), een van de in Syrië gevestigde dissidente PLO-facties, wil deelnemen aan de Palestijnse parlementsverkiezingen van januari. Dat heeft de groep zondag besloten tijdens politiek beraad in Amman, dat werd belegd nadat de Palestijnse leider Abbas bekend had gemaakt dat de verkiezingen op 25 januari zullen plaatsvinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer