Binnenland

„Veel verwarring over medisch beroepsgeheim”

In medisch Nederland bestaat „veel verwarring” over het juist hanteren van het medisch beroepsgeheim. Dat constateert jurist mr. W. Duijst zaterdag in het Reformatorisch Dagblad.

Van onze verslaggever
19 August 2005 23:21Gewijzigd op 14 November 2020 02:52
<center> Mr. W. Duijst </center>
<center> Mr. W. Duijst </center>

Duijst promoveert volgende maand aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een onderzoek naar het functioneren van het medisch beroepsgeheim in Nederland. Uit haar onderzoek blijkt dat over hanteren van dit geheim geen eenduidige regels bestaan.

„Er zijn 24 convenanten waarin afspraken staan tussen ziekenhuizen en opsporingsinstanties. Die overeenkomsten verschillen van elkaar. Zo staan drie convenanten inbeslagneming van een medisch dossier door de politie toe. Een dergelijke regel is echter duidelijk in strijd met het Wetboek van Strafvordering. Verder ben ik in convenanten tegengekomen dat hulpverleners bij vermoeden van een niet-natuurlijke dood de politie moeten inschakelen. Dat is dus niet juist. In zo’n geval moet de hulpverlener de gemeentelijk lijkschouwer alarmeren.”

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), die een handreiking rond het medisch beroepsgeheim heeft opgesteld, wilde gisteren niet reageren op de bevindingen van Duijst. Een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) verwijst door naar de artsenorganisatie KNMG, die eind vorig jaar eveneens met een handreiking kwam.

Mr. dr. J. Legemaate, hoofd juridische zaken bij de KNMG, vindt het te ver gaan om over „verwarring” te spreken, maar erkent wel dat er „onduidelijkheden” bestaan rond het medisch beroepsgeheim.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer