Artritismedicijnen ook werkzaam tegen psoriasis
Het atritismedicijn adalimumab, mag sinds deze week van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA ook voorgeschreven worden voor de bestrijding van mensen die een combinatie hebben van artritis en psoriasis: de zogeheten artritis psoriatica.
Hoeveel mensen die ziekte hebben is niet precies bekend, wetenschappers schatten dat tussen de 0,1 en 0,5 procent van de Nederlandse bevolking er mee te maken heeft. Adalimumab is een zogeheten TNF–alpharemmer, net als infliximab en etanercept die ook helpen tegen artritis psoriatica. Professor P. P. Tak van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam noemt deze nieuwe generatie van medicijnen een doorbraak.
Zelf schrijft de reumatoloog patiënten met artritis psoriatica in eerste instantie de al bekende, goedkopere medicijnen voor. Pas als die niet blijken aan te slaan, stapt hij over op de vrij prijzige, zogenoemde TNF–blokkers. Aangezien hij in het specialistische AMC veel moeilijke gevallen ziet, komt dat bij hem relatief vaak voor: bij ongeveer 30 procent van zijn patiënten blijkt het nodig.
Welk medicijn wordt voorgeschreven is afhankelijk van de patiënt, zijn of haar lichamelijke, maar ook sociale omstandigheden. Adalimumab en etanercept kunnen thuis geïnjecteerd worden door de patiënt, partner of verzorgende. Infliximab wordt in het ziekenhuis toegediend.