Buitenland

Leger breekt verzet kolonisten Gazastrook

  • De gedwongen evacuatie van de joodse nederzettingen in de Gazastrook is begonnen, zo heeft het Israëlische leger woensdag bekendgemaakt. Honderden soldaten trokken met bulldozers door de grootste nederzetting, Neve Dekalim, om de daar achtergebleven kolonisten en hun medestanders desnoods met harde hand te verwijderen.
Buitenlandredactie
17 August 2005 06:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:51
NEVE DEKALIM – Israëlische politieagenten begonnen woensdagochtend met het wegslepen van kolonisten die zich passief verzetten tegen hun vertrek uit de Gazastrook. Dat gebeurde nadat dinsdagnacht om twaalf uur het ultimatum was verstreken waarop joodse
NEVE DEKALIM – Israëlische politieagenten begonnen woensdagochtend met het wegslepen van kolonisten die zich passief verzetten tegen hun vertrek uit de Gazastrook. Dat gebeurde nadat dinsdagnacht om twaalf uur het ultimatum was verstreken waarop joodse

Ongeveer 2000 mensen, voor het merendeel jonge ’helpers’ die van de Westoever naar Gaza zijn gekomen, verzamelden zich ’s morgens in de synagoge om te bidden. Daarna werd gezongen en geklapt en geroepen dat de ontruiming niet zou lukken. Vervolgens werd de menigte via luidsprekers opgeroepen hun posities in te nemen, waaruit op te maken was dat er een verzetsplan is gemaakt. Bij de synagoge werden vuilnisbakken in brand gestoken.

Het leger zei dat soldaten ook andere nederzettingen waren binnengegaan. Bij Moraq, in het zuiden van de Gazastrook, werd een poging ondernomen om met de kolonisten te onderhandelen over hun vertrek.

„We gaan dit langzaam aanpakken. We hopen dat we aan het eind van de dag nog steeds sterk zijn”, zei de militaire commandant in de Gazastrook, Dan Harel. Op de televisie waren beelden te zien van militairen die een groep van negen oudere vrouwen een bus in droegen. De vrouwen verzetten zich hevig en riepen leuzen gericht tegen de Israëlische premier Sharon, die opdracht heeft gegeven tot de ontruiming.

Neve Dekalim is onderdeel van het nederzettingenblok Gush Katif in het zuiden van de Gazastrook. In totaal zet Israël bij de ontruimingsoperatie in Gush Katif 15.000 agenten en soldaten in. Zij hebben de afgelopen weken uitgebreid geoefend.

Israëlische militairen en agenten leverden dinsdag al slag met honderden tegenstanders van de ontruiming van Neve Dekalim.

De Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz, had tevoren op de televisie gewaarschuwd dat mensen die zouden proberen de ontruiming van de nederzettingen in de Gazastrook te dwarsbomen, hard zouden worden aangepakt.

Wie dinsdagavond rond middernacht nog niet weg was zou met geweld verwijderd worden en verloor eenderde van het bedrag waarmee de vertrekkende kolonisten worden gecompenseerd - een bedrag dat in de tienduizenden euro’s kan lopen.

Eerder op de dag verwijderde de Israëlische politie het metalen toegangshek van Neve Dekalim om kolonisten die hun laatste kans willen aangrijpen om vrijwillig te vertrekken, daartoe in staat te stellen. Het hek werd met een elektrische zaag doorgezaagd, waarna ongeveer 120 verhuiswagens het terrein op reden.

Tegen de middag waren tientallen verhuiscontainers in de straatjes van Neve Dekalim geplaatst. Israëlische media meldden dat drie Gazanederzettingen en twee op de Westoever waren ontruimd. Vijf andere Gazanederzettingen zouden snel leeglopen.

In de Palestijnse stad Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook plaatsten Palestijnse kinderen een vlag van Hamas op een muur van een nabijgelegen joodse nederzetting. Israëlische militairen reageerden prompt met waarschuwingsschoten. De Palestijnse politie deed haar best de kinderen bij de muur vandaan te houden, maar slaagde daar niet in.

Het incident vond plaats terwijl ongeveer 2000 aanhangers van Hamas de ontruiming vierden. Onder de aanwezigen waren ongeveer 200 gemaskerde mannen met raketwerpers en machinegeweren. Hamas-woordvoerder Younis al-Astal noemde de ontruiming „de eerste stap van de bevrijding van geheel Palestina.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer