Binnenland

Gratis openbaar vervoer in Rotterdam of staking?

Twee dagen lang gratis openbaar vervoer in Rotterdam tijdens de Wereldhavendagen begin september of een staking van 48 uur bij het openbaarvervoerbedrijf RET? Die keuze hebben de ambtenarenbonden het college van burgemeester en wethouders van de havenstad voorgelegd, zo heeft CNV Publieke Zaak dinsdag bekendgemaakt.

ANP
16 August 2005 19:33Gewijzigd op 14 November 2020 02:51

De acties in Rotterdam volgen op de staking van de reinigingsdienst in Amsterdam deze week, terwijl ook Sail in de hoofdstad wordt gehouden. De CNV–bond en Abvakabo FNV willen met de acties een doorbraak forceren in de vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de circa 190.000 gemeenteambtenaren in Nederland.

Bestuurder K. Hoeksma van de CNV–bond verwacht nog deze week een reactie van het Rotterdamse gemeentebestuur. Volgens hem heeft de gemeente zelf voor de zomer, voorafgaand aan eerdere acties bij de RET, de bonden gewezen op de mogelijkheid van publieksvriendelijke acties in de vorm van gratis openbaar vervoer. Dat hebben de bonden toen afgewezen, onder meer omdat hun toen werd gevraagd mee te delen in de kosten.

Meebetalen aan gratis openbaar vervoer op zaterdag 3 en zondag 4 september is volgens Hoeksma voor de bonden nu ook geen optie. „Als het college ons aanbod afwijst, gaan we de alternatieve acties afwegen".

Zo sluit de CNV–bestuurder niet uit dat de reinigingsdienst Roteb en parkeerbeheer met de acties meedoen. Ook draaien naar verwachting de brandweer en gemeentelijke ambulancediensten zondagsdiensten. „Daardoor kunnen ze niet hun bijdrage leveren aan de Wereldhavendagen. Dat betekent misschien geen spuitende blusboten van de brandweer tijdens het evenement. Misschien ook geen parkeerbonnen. Is dat niet publieksvriendelijk?"

Afgelopen mei wezen de bonden het eindbod voor een nieuwe CAO van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als ondermaats van de hand. Sindsdien organiseren zij kleine en grotere werkonderbrekingen bij gemeentelijke diensten zoals het stadsvervoer, ambulances en de brandweer.

Het CAO–conflict draait om loon, doorbetaling van loon bij ziekte en over de wens van de VNG om in te grijpen in een speciale vroegpensioenregeling. De bonden willen het functioneel leeftijdsontslag voor mensen met zware beroepen handhaven. Bijvoorbeeld brandweerlieden en ambulancemedewerkers kunnen nu op hun 55e met pensioen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer