Hommels dol op zonnebloemen Van Gogh
Hommels blijken dol op de geschilderde zonnebloemen van Vincent Van Gogh. Tijdens een onderzoek vlogen de insecten veel vaker naar het werk van de Nederlandse kunstenaar dan naar doeken van andere schilders met minder of geen bloemen.
Gedragswetenschappers van het Queen Mary College van de Londense universiteit wilden weten of hommels een aangeboren zintuig voor bloemen hebben. Zij gebruikten voor hun onderzoek dieren die in het laboratorium waren gekweekt. De insecten konden zich dus niet de kleur of vorm van bloemen herinneren.
De hommels vlogen 146 keer naar de zonnebloemen van Van Gogh. De drie andere bontgekleurde reproducties in de test waren veel minder in trek. Het ging daarbij om een vaas met bloemen van de Fransman Gauguin en twee modernere werken zonder bloemen, een stilleven met bierpul van de Fransman Leger en een schilderij met aardewerk potten van de Brit Caulfield.
De diertjes bleven ook het meest op het schilderij van Van Gogh zitten. De insecten hadden daarbij een voorkeur voor de blauwe plekken: een kleur die op een nectarbron duidt. Blijkbaar weten ook laboratoriumhommels automatisch dat bloemen iets kostbaars representeren, stellen de onderzoekers. Ook de blauwkleurige handtekening van Vincent van Gogh op het schilderij was in trek.