VNU blijft een beetje Nederlands
Nederland is steeds minder van betekenis voor het internationaal opererende marketing- en informatieconcern VNU. Toch denkt de voormalige uitgever van Libelle en Donald Duck, die decennialang zijn hoofdzetel had in Haarlem, er niet aan om zijn thuisland de rug toe te keren.
VNU blijft gevestigd in Nederland. „Zeker de rest van het decennium”, zo zei financieel directeur Rob Ruijter woensdag. Alleen al om fiscale redenen vindt Ruijter het verstandig hier te blijven. „Soms moet je ook een beetje chauvinistisch zijn”, voegt de bestuurder toe, die in januari aantrad. Daarvoor vervulde hij dezelfde functie bij KLM, de nationale luchtvaartmaatschappij die is verkocht aan Air France.
Zelf woont Ruijter inmiddels, net als de hoogste baas Rob van den Bergh, in de Verenigde Staten. Eind vorig jaar verhuisde VNU het hoofdkantoor, inclusief de bestuurders en de staf, van Haarlem naar New York.
Nederland heeft in zakelijke zin weinig betekenis meer voor VNU. Minder dan 2 procent van de totale inkomsten komen hier vandaan. Tweederde van de omzet wordt in dollars behaald. De financiële topman wil wel graag afscheid nemen van de euro als belangrijkste munteenheid. Dat vereenvoudigt de cijferrapportages aanzienlijk, omdat de resultaten dan niet meer hoeven worden omgerekend. „Liever eerder dan later”, zo zei Ruijter daarover.
Als de beoogde overname van de Amerikaanse branchegenoot IMS Health rond is, wordt het dollardeel van de totale koek alleen maar groter. Bovendien moet het nieuwe fusiebedrijf, dat ook een beursnotering in New York krijgt, voor de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC in ieder geval in dollars rapporteren.
Een nieuwe naam voor het nieuwe gecombineerde bedrijf, de grootste leverancier op het gebied van zakelijke informatievoorziening, ligt voor de hand. In documenten die vorige maand bij de SEC zijn gedeponeerd, zinspeelde VNU ook daarop. Maar volgens Ruijter is helemaal niet zeker dat de naam verandert. „We kunnen dat doen, maar ook niet.” De naam VNU bestaat sinds 1964 en stond oorspronkelijk voor Verenigde Nederlandse Uitgeversbedrijven.