Binnenland

Deukschildpad ziet het levenslicht

Reptielenzoo Iguana in Vlissingen is vrijdag verblijd met de geboorte van een roodkopdeukschildpad. Het diertje is 5,2 centimeter lang en weegt 17,5 gram. „Eigenlijk is het een reus, want de volwassen dieren zijn maar zo’n 20 centimeter lang”, aldus de woordvoerder van Iguana.

ANP
5 August 2005 21:57Gewijzigd op 14 November 2020 02:49
VLISSINGEN – Medewerkers van reptielenzoo Iguana in Vlissingen tonen een volwassen roodkopdeukschildpad (l.) en het vrijdag geboren jong. Het diertje is 5,2 centimeter lang en weegt 17,5 gram. Foto ANP
VLISSINGEN – Medewerkers van reptielenzoo Iguana in Vlissingen tonen een volwassen roodkopdeukschildpad (l.) en het vrijdag geboren jong. Het diertje is 5,2 centimeter lang en weegt 17,5 gram. Foto ANP

De schildpaddensoort is in gevangenschap een zeldzame verschijning en een geboorte is helemaal zeldzaam. „De samenstelling van een kweekgroep kost heel veel tijd. De dieren moeten aan elkaar wennen, aan de leefomgeving, aan de verzorgers, aan het eten en aan andere omstandigheden.”

De negen roodkopdeukschildpadden in Iguana hebben er achttien jaar over gedaan voordat zij aan voortplanting toe waren. De dieren werden in 1986 op Schiphol in beslag genomen. Twee jaar geleden legde een van de vijf vrouwtjes eieren, maar die waren niet bevrucht. Begin dit jaar legde een van de vrouwtjes twee bevruchte eieren. Een daarvan stierf vrij snel af, het andere ontwikkelde zich volgens verwachting.

De zoetwater(moeras)schildpad stelde het geduld van zijn verzorgers wel op de proef. In plaats van na 150 dagen uit het ei te kruipen (zoals was verwacht op grond van waarnemingen in Duitsland), kwam het diertje na precies 200 dagen tevoorschijn.

Roodkopdeukschildpadden zijn een heel rustige soort zoetwaterschildpad. Alleen tijdens de balts, die bij de dieren in Iguana plaatshad van november tot en met januari, heerst er enige opwinding in de groep. De (vier) mannetjes maken dan heftige, lieve verticale kopknikjes om de vrouwtjes te bekoren. Paren is alleen weggelegd voor het krachtigste mannetje.

De schildpadden leven in de vrije natuur in het noorden van Zuid-Amerika in groepjes, het liefst aan de rand van een plasje of poeltje. Ze eten onder andere larven van waterinsecten, dikkopjes en visjes. In het wild worden ze zelden gezien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer