Olieprijs zet beurskoersen onder druk
Een stijging van de olieprijs heeft de beurskoersen donderdag onder druk gezet. De graadmeters op de belangrijkste beursvloeren in Europa eindigden daardoor met verlies. De daling van de dollarkoers was ook van invloed. In Amsterdam was Unilever een van de weinige stijgers.
De AEX in Amsterdam eindigde de dag op 394,68 punten. Dat komt neer op een daling van 2,24 punten ofwel 0,6 procent. Londen hield de schade beperkt tot een afname van 0,3 procent. Parijs verloor 0,8 procent, Frankfurt 0,9 procent.
De beurskoersen hadden de afgelopen weken een stijgende lijn laten zien. Winstnemingen liggen nu dus voor de hand, zeker als bedrijven in hun kwartaalbericht met tegenvallende mededelingen komen. In de AEX was de handelaar in kantoorartikelen Buhrmann de grootste daler. Ondanks een winststijging van 32 procent moest het fonds genoegen nemen een koersverlies van 2,7 procent op 9,06 euro.
Aanzienlijk beter ging het met levensmiddelenconcern Unilever, dat ook met cijfers kwam. Tegenvallende resultaten bij afslankmiddelendochter SlimFast leidden in het tweede kwartaal wel tot een winstdaling. Daartegenover stond dat de omzetprognoses goed waren. Dat laatste woog het zwaarst voor de beleggers, die Unilever inkochten met een koersstijging van 2,6 procent op 56,45 als gevolg.
De koersstijging van de levensmiddelengigant was echter niet voldoende om de AEX als geheel uit de verliezen te houden. De stijgende olieprijs zette de meeste fondsen in de min. De prijsstijging hangt samen met de grote vraag naar olie en bovendien zijn er volgens analist Erik Nienhuis (Van Lanschot Bankiers) politiek nogal wat onzekerheden. Hij wees onder meer op de kwestie Iran en de dreiging van het terrorisme.
Daarbij komt dat het althans voorlopig even gedaan lijkt met de koersdaling van de euro. Die zorgde er juist het afgelopen halfjaar voor dat Europese producten aantrekkelijker werden voor de export, wat het vertrouwen onder ondernemers weer vergrootte. Nu de Chinezen hun munt niet meer aan de dollar hebben gekoppeld en de yuan gekoppeld hebben aan een mandje, kan de koers van de Amerikaanse munt sneller omlaag gaan. De euro noteerde donderdag aan het eind van de dag 1,2382 dollar, tegen een slotstand van 1,2330 op woensdag.
Buiten onze landsgrenzen kwamen ook verscheidene bedrijven met cijfers. Total, de Franse oliemaatschappij, stelde teleur en verloor 1,3 procent van zijn beurswaarde. In Frankrijk deed verder de bank Sociéte Générale van zich spreken. Een grondige analyse van de kwartaalcijfers resulteerde in een koersverlies van 2,4 procent. In Londen verloor de Royal Bank of Scotland meer dan 4 procent. DaimlerChrysler krijgt nog steeds in Frankfurt de nodige aandacht omdat er mogelijk sprake is van handel met voorkennis. Het fonds eindigde met een verlies van 2,4 procent.