Werkgevers: Snel ontslag versimpelen
Ontslagvergoedingen dienen te worden afgeschaft, net als het vaste arbeidscontract. Juridische belemmeringen bij het op straat zetten van personeel moeten zo veel mogelijk te verdwijnen.
Dat zeggen de werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO/NCW in een reactie op het bekend worden van de Franse maatregelen om de arbeidsrechten ingrijpend te versoepelen.
In Frankrijk mogen kleine bedrijven vanaf september werknemers met een dienstverband tot twee jaar ontslaan met onmiddellijke ingang en zonder opgaaf van redenen. De maatregel maakt deel uit van een noodplan van premier Villepin om de werkgelegenheid te stimuleren.
Ook in Nederland staat versoepeling van het ontslagrecht hoog op het verlanglijstje van de werkgevers. Het gaat de Nederlandse werkgevers vooral om het verdwijnen van de juridische belemmeringen. De Flexwet maakt het al mogelijk een werknemer drie keer achter elkaar een contract te geven, met een maximum van drie jaar. Overigens stellen de werkgevers wel als voorwaarde dat de hoogte van de werkloosheidsuitkering op peil blijft, om de werknemer te beschermen.
Volgens VNO/NCW moet het kabinet haast maken met het plan van minister De Geus om de ontslagvergoedingen te maximeren op één jaarsalaris. MKB-Nederland dringt eveneens op veranderingen aan. Dat kan volgens deze organisatie binnen het bestaand systeem zonder al te grote stelselwijzigingen. Er moet volgens de organisatie een eind komen aan de cumulatie van opzegtermijnen en de ontslagtermijn bij het CWI. Ook het aantal formele ontbindingen van arbeidscontracten via de kantonrechter kan volgens MKB-Nederland drastisch omlaag. Daarvoor hoeft het kabinet niet te wachten op het advies dat de SER dit najaar zal uitbrengen over flexibilisering van de arbeidsmarkt.
De Franse maatregelen hebben overigens in dat land geleid tot woedende reacties van de vakbonden. Ze hebben voor volgende maand demonstraties aangekondigd. De Franse maatregelen zijn genomen bij decreet. Door deze procedure kan de regering arbeidsmarktmaatregelen treffen zonder het parlement te raadplegen. Eerder dit jaar kwam in Frankrijk al een einde aan de 35-urige werkweek.