Buitenland

Saudiërs begraven koning Fahd

De Saudische autoriteiten zijn dinsdagmorgen begonnen aan een grootschalige veiligheidsoperatie met het oog op de begrafenis van koning Fahd in de namiddag. De overleden vorst zal worden herdacht tijdens een ceremonie in de moskee Imam Turqi bin Abdullah. De begrafenis zonder franje zal plaatshebben op de openbare al-Oud-begraafplaats.

Buitenlandredactie
2 August 2005 13:01Gewijzigd op 14 November 2020 02:48

Volgens de wahabitische traditie binnen de islam zal het graf van de koning alleen worden voorzien van een steen zonder inscriptie. De vlaggen in het olierijke land gaan niet halfstok. Dat wordt beschouwd als godslasterlijk. Winkels, restaurants en ministeries blijven gewoon geopend.

Volgens de Britse omroep BBC zijn de eerste hoge gasten voor de begrafenis al aangekomen in Riyad. De Palestijnse leider Abbas was naar verluidt de eerste hoge Arabische gast. Hij kwam maandag al in de Saudische hoofdstad aan. Onder anderen de koning van Jordanië en presidenten van Egypte, Libanon, Jemen, Irak en Algerije zouden hem volgen. Ook de Franse president Chirac en de Britse prins Charles worden in Saudi-Arabië verwacht.

Een Arabische top morgen in het Egyptische Sharm al-Sheikh is wegens de dood van Fahd uitgesteld. Morgen is er in de Saudische hoofdstad Riyad nog een ceremonie waarbij Fahds halfbroer Abdullah formeel als de nieuwe vorst van Saudi-Arabië zal worden bevestigd.

Uit de hele wereld zijn condoleances gekomen na de dood van Fahd. De vorst wordt alom geprezen voor zijn inspanningen voor stabiliteit in het Midden-Oosten. In een aantal Arabische landen is een periode van rouw afgekondigd. De Britse premier Blair noemde Fahd een „man met een grote visie.” De Franse president Chirac roemde de overleden koning om zijn wijsheid.

Fahd wordt in het Westen vooral herinnerd vanwege zijn steun tijdens de Golfoorlog in 1991. Saudische, Amerikaanse en Europese troepen streden toen zij aan zij tegen het Irak van Saddam Hussein. Saudi-Arabië liet honderdduizenden buitenlandse soldaten toe op zijn grondgebied.

De Amerikaanse president Bush belde de nieuwe koning Abdullah op om zijn medeleven met het overlijden van zijn halfbroer te betuigen en hem te feliciteren met zijn benoeming. De machtswisseling zal weinig veranderen in de onderlinge verhoudingen, omdat Abdullah al jaren de feitelijke heerser van Saudi-Arabië is na een beroerte van Fahd tien jaar geleden.

De 81-jarige Abdullah is een populaire leider. Hij heeft zijn halfbroer en minister van Defensie, de 77-jarige prins Sultan, die nu minister van Defensie is, aangewezen als zijn opvolger. De keuze van Sultan wordt gezien als een teken dat hervormingen in het islamitische land op een laag pitje zullen blijven staan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer