Buitenland

Turkije ondertekent akkoord met Cyprus

Turkije heeft het douaneakkoord met de tien nieuwe Europese lidstaten, waaronder Cyprus, ondertekend. Tegelijkertijd gaf het land een verklaring uit waarin de regering in Ankara stelt dat de ondertekening niet de erkenning van de republiek Cyprus inhoudt.

Buitenlandredactie
1 August 2005 10:10Gewijzigd op 14 November 2020 02:48

Dat meldde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond. De ondertekening van het protocol gold als laatste voorwaarde waaraan Turkije moest voldoen om onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie te kunnen beginnen. Het akkoord breidt de bestaande Turkse douanebanden met de EU uit met de tien landen die in mei 2004 tot de EU toetraden.

Ankara erkent alleen het door Turkije gedomineerde Turkse deel van Cyprus, niet de door Grieks-Cyprioten bewoonde republiek Cyprus. Eerder deze week had de Turkse premier Erdogan al verklaard dat Ankara weigert Cyprus te erkennen zolang er geen vredesakkoord is tussen het Griekse en het Turkse deel van het eiland.

De desnoods impliciete erkenning van Cyprus was een van de voorwaarden van de EU om met Turkije te praten over een EU- lidmaatschap. Premier Balkenende heeft zich daarvoor als toenmalig EU-voorzitter sterk gemaakt. Hij had afgelopen december Turkije gedwongen Cyprus op enige wijze te erkennen.

Cyprus heeft zaterdag bedroefd gereageerd op de Turkse verklaring. De Cypriotische regering noemde het al herhaaldelijk „ondenkbaar” dat Turkije lid wordt van de EU zonder dat het een ander EU-land erkent. Cyprus overweegt desnoods een veto uit te spreken als de EU-landen dit najaar wordt gevraagd unaniem akkoord te gaan met onderhandelingen. Uit een begin deze week gepubliceerd onderzoek blijkt dat 52 procent van de Europeanen tegen een Turks EU-lidmaatschap is.

Turkije viel Cyprus in 1974 binnen en houdt sindsdien het noorden van het eiland bezet. Ankara stichtte er een internationaal niet-erkende republiek.

Groot-Brittannië, momenteel voorzitter van de Europese Unie, liet zaterdag weten zich over de Turkse verklaring te buigen. Athene en Londen prezen overigens wel de ondertekening van het douaneverdrag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer