Stichting eist ontslag bejaardenverzorgster
De Stichting Driezorg in Zwolle verwijt een 51-jarige bejaardenverzorgende dat zij twee bewoonsters van haar verzorgingshuis respectloos, denigrerend en kwetsend heeft behandeld. Daarom werd donderdag voor de kantonrechter ontslag tegen de vrouw geëist.
Een vrouw met een oorlogssyndroom zat volgens de stichting een halfuur op het toilet in een afgesloten kamer, terwijl bekend was dat de deur daarvan altijd open moest staan. De verzorgende zou haar bovendien verboden hebben om de alarmknop in te drukken. De vrouw raakte volledig overstuur en heeft doodsangsten uitgestaan, zegt de leiding van Driezorg.
In het andere geval zou een bewoonster zonder enige uitleg bruut op het toilet zijn gezet, waarna de verzorgende koffie ging drinken. Een collega die de bejaardenverzorgende hierop in het bijzijn van de patiënte aansprak, zou te horen hebben gekregen dat zij niet de hele dag kon uitleggen wat zij ging doen en dat deze oudere vrouw toch dement was.
De Stichting Driezorg vindt het gedrag van de verzorgende zo laakbaar dat zij voor de kantonrechter in Zwolle gisteren ontbinding van de arbeidsovereenkomst eiste. De werkneemster, een herintreedster die sinds december vorig jaar in dienst is, vindt dit niet terecht. Volgens haar zijn de twee gevallen er met de haren bij gesleept, omdat zij als mondige werkneemster de hoge werkdruk had besproken met collega’s, wat haar niet in dank was afgenomen. De verzorgende ontkent dat zij de kamerdeur op slot zou hebben gedaan of verboden had de alarmknop te gebruiken, maar gaf toe de bejaarde „vergeten” te zijn. Hiervoor zou zij de vrouw haar excuses hebben aangeboden.
De bejaardenverzorgster, die eind april op non-actief werd gezet, wil weer terug naar haar werkplek, maar volgens Driezorg ontbreekt er een vertrouwensbasis en moet het ontslag een feit worden. De kantonrechter doet uiterlijk op 29 juli uitspraak.